Słodko-kwaśna sałatka z marynowanego pora, koziego sera i rodzynek. Trochę czasochłonna, ale efekt zachwyca - sałatka jest po postu pyszna.
Składniki na 2 porcje:
- 2-3 pory
- 2-3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wody
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- czarny pieprz
- 20 gramów żurawiny lub rodzynek
- 1 szalotka lub mała (czerwona) cebula
- 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru.
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 75 gramów koziego sera
- 1 łyżka pietruszki lub trybuli
Biala czesc pora i krótki poczatek zielonej czesci przekroic na polówki a nastepnie na 10 cm kawalki.
Zalac pory w garnku woda, winem i oliwa, plyn musi je pokryc do polowy. Dodac liscie laurowe i drobno pokrojony czosnek, doprawic do smaku sola i pieprzem i gotowac na srednim ogniu 20-30 min. przekrecajac od czasu do czasu, aby udusily sie równomiernie.
Po wyjeciu porów z garnka, gotowac plyn na duzym ogniu, az sie zredukuje do 3 lyzek, trwa to ok. 15 min.
W tym czasie pokroic w drobna kostke cebule, dodac mieszanke rodzynek i zurawiny, ocet, cukier, sól i pieprz oraz skoncentrowany plyn z gotowanych porów. Wszystko wymieszac.
Pory usmazyc delikatnie na oleju ok. 2 min. az nabiora zlotego koloru.
Zalac pory w garnku woda, winem i oliwa, plyn musi je pokryc do polowy. Dodac liscie laurowe i drobno pokrojony czosnek, doprawic do smaku sola i pieprzem i gotowac na srednim ogniu 20-30 min. przekrecajac od czasu do czasu, aby udusily sie równomiernie.
Po wyjeciu porów z garnka, gotowac plyn na duzym ogniu, az sie zredukuje do 3 lyzek, trwa to ok. 15 min.
W tym czasie pokroic w drobna kostke cebule, dodac mieszanke rodzynek i zurawiny, ocet, cukier, sól i pieprz oraz skoncentrowany plyn z gotowanych porów. Wszystko wymieszac.
Pory usmazyc delikatnie na oleju ok. 2 min. az nabiora zlotego koloru.
Wymieszac wszystkie skladniki salatki i podac ja z posiekana natka pietruszki lub trybuli.
Ooo, kliknęłam na to i się zadziwiłam - w życiu nie przyszłoby mi do głowy tak przygotować pora! Podejrzewam, że się nie porwę na tę sałatkę (głównie z powodu ceny koziego sera), ale fajnie było poczytać i wyobrazić sobie smak ;-)
OdpowiedzUsuńMarzyniu, mysle, ze inny ser, np. camembert albo jakis plesniowy tez by smakowal. Moze nawet feta?
Usuń