23 lipca 2014

Słodko-kwaśna sałatka z pora

Słodko-kwaśna sałatka z marynowanego pora, koziego sera i rodzynek. Trochę czasochłonna, ale efekt zachwyca - sałatka jest po postu pyszna.


Składniki na 2 porcje:
  • 2-3 pory
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wody
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • 20 gramów żurawiny lub rodzynek
  • 1 szalotka lub mała (czerwona) cebula
  • 1 łyżka białego octu  winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru.
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 75 gramów koziego sera
  • 1 łyżka pietruszki lub trybuli

Biala czesc pora i krótki poczatek zielonej czesci  przekroic na polówki a nastepnie na 10 cm kawalki. 
Zalac pory w garnku woda, winem i oliwa, plyn musi je pokryc do polowy. Dodac liscie laurowe i drobno pokrojony czosnek, doprawic do smaku sola i pieprzem i gotowac na srednim ogniu 20-30 min. przekrecajac od czasu do czasu, aby udusily sie równomiernie. 
Po wyjeciu porów z garnka, gotowac plyn na duzym ogniu, az sie zredukuje do 3 lyzek, trwa to ok. 15 min. 
W tym czasie pokroic w drobna kostke cebule, dodac mieszanke rodzynek i zurawiny, ocet, cukier, sól i pieprz oraz skoncentrowany plyn z gotowanych porów. Wszystko wymieszac. 
Pory usmazyc delikatnie na oleju ok. 2 min. az nabiora zlotego koloru.

Wymieszac wszystkie skladniki salatki i podac ja z posiekana natka pietruszki lub trybuli.

2 komentarze:

  1. Ooo, kliknęłam na to i się zadziwiłam - w życiu nie przyszłoby mi do głowy tak przygotować pora! Podejrzewam, że się nie porwę na tę sałatkę (głównie z powodu ceny koziego sera), ale fajnie było poczytać i wyobrazić sobie smak ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, mysle, ze inny ser, np. camembert albo jakis plesniowy tez by smakowal. Moze nawet feta?

      Usuń