Kaczka to klasyk na święta, sos z czerwonego wina pasuje do niej doskonale. Sos z czerwonego wina wzbogacony cynamonem, kardamonem i skórką pomarańczy nadaje potrawie szczególnie świątecznej nuty.
- 4 filety z piersi kaczki
- sól morska
- pieprz
- olej arachidowy
Sos:
- 2 ząbki czosnku (ze skórką)
- 1/2 pęczka tymianku
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1/2 l czerwonego wina
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 50 g masła
- sól morska
Czosnek przekroic na pól, tymianek umyc i osuszyc. Skórke pomaranczy pokroic w paski. W rondelku wymieszac czosnek, tymianek, przyprawy, skórke pomaranczy, cukier i czerwone wino i gotowac na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjac z ognia i odstawic na kolejne 20 minut.
Wymieszac skrobie kukurydziana z 2 lyzkami wody. Wywar z grzanego wina przecedzic przez sito i ponownie zagotowac. Dodac skrobie i zagescic sos. Trzepaczka wymieszac z maslem i doprawic sos sola morska.
Podczas gdy sos sie gotuje, umyc filety z piersi kaczki, osuszyc i naciac skóre na ksztalt rombów. Doprawic sola morska i pieprzem. Na patelni rozgrzac troche oleju arachidowego i smazyc filety od strony skóry przez 5 minut. Odwrócic i smazyc przez 5 minut po drugiej stronie. Wyjac i pozostawic pod przykryciem przez 10 minut w piekarniku.
Filety pokroic w plastry, ulozyc na 4 podgrzanych talerzach i polac sosem. Podawac z ulubionymi dodatkami, np. z grillowanymi ziemniakami.
Danie Dnia na Smakerze 01.01.2021 TUTAJ
Kaczuszka palce lizać. 😋
OdpowiedzUsuńDziekuje! U nas bez kaczki nie ma swiat :)
OdpowiedzUsuńNo naprawdę trudno się zdecydować, która z tych "kaczuszek" lepsza... A to winerko to jakie ma być, może być zwykły słoweński Refosk (bo akurat takie mamy)?
OdpowiedzUsuńNie znam slowenskich win, ale ja wybieram zawsze takie, które pijemy równiez do dania, wiec jesli masz takie, to mozesz tez dodac do kaczki.
Usuń