13 maja 2014

Kurczak po arabsku

Orientalne danie, aromatyczne i bardzo smaczne - kurczak z orientalnymi przyprawami i owocami. To moja zmodyfikowana wersja potrawy tażin, przyrządzonej w naczyniu o tej samej nazwie. Forma żaroodporna spełnia również tę funkcję, jeśli przykryje się ją folią aluminiową.


Składniki na 6 porcji:
  • 1 kurczak
  • 3 duże cebule
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • kilka lasek cynamonu
  • 6-8 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garść daktyli
  • garść rodzynek
  • kilka listków mięty
  • szafran
  • 1 cytryna
  • 300 ml rosołu z kury 

Kurczaka umyc, wysuszyc i podzielic na równe czesci. Obrac cebule i pokroic na 6 czesci (musza byc dosyc duze, aby sie nie rozpadly w czasie pieczenia)
Do formy wlozyc najpierw cebule, potem czastki kurczaka.
Nastepnie robimy ze wszystkich skladników marynate, dodajemy do niej cytryne pokrojona na spore kawalki i rosól z kury.
Zalewamy marynata kurczaka i wszystko przykrywamy folia aluminiowa. 
Pieczemy w temp. 180° C ok. 1,5 godz.
Po 1,5 godz. zdejmujemy folie, ew. dodajemy troche rosolu i pieczemy bez przykrycia dalsze 30-45 min. w temp. 160° C


Podajemy z ryzem, kuskusem albo z chlebem, który nasaczony sosem jest przepyszny.


Danie Dnia na Smakerze 20.05.2014  TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz