Orientalne danie, aromatyczne i bardzo smaczne - kurczak z orientalnymi przyprawami i owocami. To moja zmodyfikowana wersja potrawy tażin, przyrządzonej w naczyniu o tej samej nazwie. Forma żaroodporna spełnia również tę funkcję, jeśli przykryje się ją folią aluminiową.
Składniki na 6 porcji:
- 1 kurczak
- 3 duże cebule
- kolendra
- kmin rzymski
- kilka lasek cynamonu
- 6-8 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- garść daktyli
- garść rodzynek
- kilka listków mięty
- szafran
- 1 cytryna
- 300 ml rosołu z kury
Kurczaka umyc, wysuszyc i podzielic na równe czesci. Obrac cebule i pokroic na 6 czesci (musza byc dosyc duze, aby sie nie rozpadly w czasie pieczenia)
Do formy wlozyc najpierw cebule, potem czastki kurczaka.
Nastepnie robimy ze wszystkich skladników marynate, dodajemy do niej cytryne pokrojona na spore kawalki i rosól z kury.
Zalewamy marynata kurczaka i wszystko przykrywamy folia aluminiowa.
Pieczemy w temp. 180° C ok. 1,5 godz.
Po 1,5 godz. zdejmujemy folie, ew. dodajemy troche rosolu i pieczemy bez przykrycia dalsze 30-45 min. w temp. 160° C
Podajemy z ryzem, kuskusem albo z chlebem, który nasaczony sosem jest przepyszny.
Danie Dnia na Smakerze 20.05.2014 TUTAJ
Nastepnie robimy ze wszystkich skladników marynate, dodajemy do niej cytryne pokrojona na spore kawalki i rosól z kury.
Zalewamy marynata kurczaka i wszystko przykrywamy folia aluminiowa.
Pieczemy w temp. 180° C ok. 1,5 godz.
Po 1,5 godz. zdejmujemy folie, ew. dodajemy troche rosolu i pieczemy bez przykrycia dalsze 30-45 min. w temp. 160° C
Podajemy z ryzem, kuskusem albo z chlebem, który nasaczony sosem jest przepyszny.
Danie Dnia na Smakerze 20.05.2014 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz