12 maja 2022

Ale ciacho!

 

Bez przesady mozna powiedziec, ze kreacje francuskich cukierników sa znane na calym swiecie. Prawie wszystkie najpopularniejsze ciastka powstaly lub zostaly zmodyfikowane we Francji i nie ma znaczenia czy jestesmy w Nowym Jorku, w Las Vegas, w Hong-Kongu czy gdzies w Europie - zawsze mozemy byc pewni, ze nasze ulubione francuskie ciastko nalezy do asortymentu cukierni, hotelowej lub innej restauracji. Kreatywnosc francuskich mistrzów kuchni nie zna granic i istnieje w miedzyczasie wiele wersji klasycznych odmian ciastek.

W Paryzu do moich ulubionych cukierni nalezy Angelina, nie tylko dzieki jej niepowtarzalnemu stylowi i ciekawej historii, ale przede wszystkim ze wzgledu na wypieki o niezwyklym smaku. Oprócz klasycznych odmian ciastek, Angelina oferuje w kazdym sezonie nowe kreacje bazujace na klasyce lub calkiem nowe, czesto stworzone na specjalna okolicznosc. Przez lata zbieralam zdjecia najciekawszych okazów i powstal z tego maly leksykon slodkosci, który byc moze bedzie dla niektórych inspiracja.

Éclair. Podobnie jak croissant, eklerka nalezy do najpopularniejszych francuskich wypieków z ciasta parzonego o podluznym ksztalcie, wypelnionego kremem do ciasta i zwienczonego czekoladowa polewa. Klasyczne eklerki sa wykonane z kremu waniliowego i czekoladowej polewy, ale mozna je równiez wypelnic innymi rodzajami smietany - bita smietana, kremem ​​chiboust, nadzieniem owocowym lub purée z kasztanów. Mozna je posypac róznymi rodzajami lukru, a takze ozdobic dodatkami dekoracyjnymi.

Galette des Rois to wariant ciasta na Trzech Króli, które jest powszechne we Francji, Belgii, Luksemburgu i kraju Saary w Niemczech. Zwyczajowo zapieka sie w galette mala (porcelanowa) figurke zwaną fève.Ten, kto znajdzie postac (lub fasole) w swoim kawalku ciasta, zostaje ukoronowany tekturowa koroną i jest królem dnia. Istnieją zasadniczo dwa rodzaje „Galette des Rois”, la brioche (ciasto drozdzowe) i galette feuilletée (ciasto francuskie). Galette z ciasta francuskiego jest szczególnie popularna w pólnocnej Francji. Istnieja tam rózne warianty :„sucha” galette (Galette sèche) z ciasta francuskiego tylko z cukrem i galette z ciasta francuskiego z kremem migdalowym (frangipane), nazwana na czesc Marchese Muzio Frangipani.

Macarons. Niezwykle popularne we Francji, w wielu kolorach i smakach, na bazie bezy, wykonanej z bialek jaj, proszku migdalowego, cukru i barwnika spozywczego. Lekkie i delikatne na zewnatrz, ale wilgotne i ciagnace w srodku, francuskie makaroniki mozna przygotowac z róznymi nadzieniami, takimi jak czekoladowy ganasz, krem ​​​​lub dzem, umieszczanym miedzy ciasteczkami.

Mille-feuille doslownie oznacza „tysiac arkuszy” i odnosi sie do ciasta wielowarstwowego. Tradycyjnie sklada się z trzech warstw ciasta francuskiego z dwiema warstwami kremu, chociaz istnieja ciastka skladajace sie  z mniejszej lub wiekszej liczby warstw. Wierzchnia warstwa mille-feuille jest zwykle posypana cukrem pudrem lub glazurowana bialymi (lukier) i brazowymi (czekolada) paskami, które sa nastepnie "czesane", aby stworzyc wzór. Mozna je równiez przekladac innymi nadzieniami, takimi jak bita smietana, pasta orzechowa i swieze owoce, najcześciej sa to truskawki lub maliny.

Mont-Blanc to najbardziej popularne ciasto w cukierni Angelina. Receptura została stworzona na poczatku XX wieku przez cukierników Angeliny i od tego czasu pozostaje niezmieniona. Chrupiaca i wytrawna beza francuska pod gladka kremowa kopula z lekkiej bitej smietany, pokryta kasztanowym wermiszelem. Jej ksztalt był najwyrazniej inspirowany modna kobieca fryzura w tamtych czasach: eleganckim, krótkim kwadratowym bobem.

Opéra to ciasto z dodatkiem syropu kawowego i kremu kawowego.To klasyczny francuski deser z warstw migdalowego biszkoptu który nasaczany jest syropem kawowym i przekladany czekoladowym ganaszem i kremem kawowym zanim zostanie polany czekolada. Tradycyjnie słowo „Opera” jest napisane na polewie czekoladowej.

Paris-Brest to ciastko z ciasta parzonego wypelnionego kremem o smaku pralinowym, karmelizowanymi orzechami laskowymi i pasta z orzechów laskowych. Ksztaltem przypomina kolo rowerowe dla upamietnienia wyscigu rowerowego Paryz-Brzesc-Paryz.

St.Honoré to ciastko z ptysiów. Nazwane na czesc francuskiego patrona piekarzy i cukierników, sklada sie z ciasta francuskiego zwienczonego pierscieniem z ciasta parzonego i malych ptysiów zanurzonych w karmelizowanym cukrze. Podstawa jest tradycyjnie wykonana z kremu chiboust i wykonczona bita smietana.

Tarteau citron to ciastko z nadzieniem o smaku cytrynowym. Najczesciej tarta cytrynowa doskonale laczy kwaskowy smak cytryny i limonki z kremowa i rozplywajaca sie konsystencja.

Antoinette
Choc Africain
Délice Vanille
Douceur Abricot Pistache
Éclair Vanille
Éclair chocolat 
Éclair caramel au beurre salé
Éclair Tonic
Été à Paris
Flore
Forêt Rouge
Fraisier 
Galette chocó-marron
Galette des rois
Louise 
Macaron individuel
Macarons mini
Millefeuille
Millefeuille praliné
Monceau
Mont-Blanc
Mont Blanc Griotte
Mont-Blanc abricot et au fruit de la passion
Mont-Blanc au caramel 
Mont-Blanc Pistache
Mont-Blanc rose-framboise-litchi
Nabi 
Negresco
Nuage Rhubarbe
Opéra
Paris-Brest
Paris-New York
Passiflore
Passion-Ananas
Pavlova Framboise
Rocher Praliné
Rosalie
Saint-Honoré
Sissi
Tarte aux figues 
Tarte au Citron
Tarte au Citron
Tarte au Citron
Trocadéro
Trocadéro (ciasto)
Voyage Passion-Ananas


Île flottante (Pływające wyspy) w restauracji La Poule au Pot



Lunch w salonie Angelina

5 komentarzy:

  1. Co za uczta dla oczu i wyobraźni! To małe dzieła sztuki, aż szkoda byłoby je zjeść... Dziękuję ci Marylko za ten post, bo mogłam odbyć cudowną kulinarną podróż :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, czy mój komentarz o tych cudownych "ciaściach" (neologizm mojego synka sprzed 30 lat :-D) się zamieścił, bo nic mi nie powiedziało, że poszło :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszytkim, Marzyniu komentarze ukazuja sie dopiero, gdy je zatwierdze. W ten sposób unikam róznych bootów i tych podobnych trolli.
      Zdjecia do tej relacji robilam kilka lat, w czasie kazdego pobytu w Paryzu, bo trudno by mi bylo zjesc wszystkie na raz bez szoku cukrowego :))
      Lubie francuska kuchnie za wiele rzeczy, ale ich wyroby cukiernicze znajduja sie na samym poczatku mojej listy. Sa nie tylko niezwykle kreatywne, niezbyt slodkie, lekkie, ale równiez jakby stworzone dla mnie, gdyz preferuje owocowe slodycze. Nie przepadam za czekolada, smakiem wanilii czy kawowym, za to uwielbiam cytrynowe desery, a Francuzi maja tez do nich slabosc.

      Usuń
    2. Marylko, ja wiem, że musisz moderować komenty :-) Ale zawsze mi pisało, że "komentarz ukaże się po zatwierdzeniu.." itd., a ostatnio nic nie pisało :-( Ale jak widać dotarł do Ciebie (a przy okazji jeszcze raz sobie obejrzałam te cudeńka). Buziaki!

      Usuń
    3. Wiesz Marzyniu, ten blogger dziala bardzo kiepsko od pewnego czasu, ja mam szczególne problemy gdy wstawiam duza ilosc zdjec na raz. Musze je wtedy "ustawiac" zmieniajc HTML kazdego zdjecia i to zajmuje tyle czasu!
      Nie moderuje tez teraz czesto, bo przez te wszystkie "wojaze" mam sporo do nadrobienia, glównie w zyciu realnym :))
      Usciski.

      Usuń