Bez
przesady mozna powiedziec, ze kreacje francuskich cukierników sa znane na calym
swiecie. Prawie wszystkie najpopularniejsze ciastka powstaly lub zostaly
zmodyfikowane we Francji i nie ma znaczenia czy jestesmy w Nowym Jorku, w Las
Vegas, w Hong-Kongu czy gdzies w Europie - zawsze mozemy byc pewni, ze nasze
ulubione francuskie ciastko nalezy do asortymentu cukierni, hotelowej lub innej restauracji. Kreatywnosc
francuskich mistrzów kuchni nie zna granic i istnieje w miedzyczasie wiele
wersji klasycznych odmian ciastek.
W
Paryzu do moich ulubionych cukierni nalezy Angelina, nie tylko dzieki jej
niepowtarzalnemu stylowi i ciekawej historii, ale przede wszystkim ze wzgledu
na wypieki o niezwyklym smaku. Oprócz klasycznych odmian ciastek, Angelina
oferuje w kazdym sezonie nowe kreacje bazujace na klasyce lub calkiem nowe,
czesto stworzone na specjalna okolicznosc. Przez
lata zbieralam zdjecia najciekawszych okazów i powstal z tego maly leksykon
slodkosci, który byc moze bedzie dla niektórych inspiracja.
Éclair.
Podobnie jak croissant, eklerka nalezy do najpopularniejszych francuskich
wypieków z ciasta parzonego o podluznym ksztalcie, wypelnionego kremem do
ciasta i zwienczonego czekoladowa polewa. Klasyczne
eklerki sa wykonane z kremu waniliowego i czekoladowej polewy, ale mozna je
równiez wypelnic innymi rodzajami smietany - bita smietana, kremem chiboust,
nadzieniem owocowym lub purée z kasztanów. Mozna je posypac róznymi rodzajami
lukru, a takze ozdobic dodatkami dekoracyjnymi.
Galette des Rois to wariant ciasta na Trzech Króli, które jest powszechne we Francji,
Belgii, Luksemburgu i kraju Saary w Niemczech. Zwyczajowo zapieka sie w galette
mala (porcelanowa) figurke zwaną fève.Ten, kto znajdzie postac (lub fasole) w
swoim kawalku ciasta, zostaje ukoronowany tekturowa koroną i jest królem dnia. Istnieją
zasadniczo dwa rodzaje „Galette des Rois”, la brioche (ciasto drozdzowe) i
galette feuilletée (ciasto francuskie). Galette
z ciasta francuskiego jest szczególnie popularna w pólnocnej Francji. Istnieja
tam rózne warianty :„sucha” galette (Galette sèche) z ciasta francuskiego tylko
z cukrem i galette z ciasta francuskiego z kremem migdalowym (frangipane),
nazwana na czesc Marchese Muzio Frangipani.
Macarons.
Niezwykle popularne we Francji, w wielu kolorach i smakach, na bazie bezy,
wykonanej z bialek jaj, proszku migdalowego, cukru i barwnika spozywczego. Lekkie
i delikatne na zewnatrz, ale wilgotne i ciagnace w srodku, francuskie
makaroniki mozna przygotowac z róznymi nadzieniami, takimi jak czekoladowy ganasz,
krem lub dzem, umieszczanym miedzy ciasteczkami.
Mille-feuille
doslownie oznacza „tysiac arkuszy” i odnosi sie do ciasta wielowarstwowego.
Tradycyjnie sklada się z trzech warstw ciasta francuskiego z dwiema warstwami
kremu, chociaz istnieja ciastka skladajace sie
z mniejszej lub wiekszej liczby warstw. Wierzchnia
warstwa mille-feuille jest zwykle posypana cukrem pudrem lub glazurowana
bialymi (lukier) i brazowymi (czekolada) paskami, które sa nastepnie
"czesane", aby stworzyc wzór. Mozna je równiez przekladac innymi
nadzieniami, takimi jak bita smietana, pasta orzechowa i swieze owoce,
najcześciej sa to truskawki lub maliny.
Mont-Blanc
to najbardziej popularne ciasto w cukierni Angelina. Receptura
została stworzona na poczatku XX wieku przez cukierników Angeliny i od tego
czasu pozostaje niezmieniona. Chrupiaca
i wytrawna beza francuska pod gladka kremowa kopula z lekkiej bitej smietany,
pokryta kasztanowym wermiszelem. Jej ksztalt był najwyrazniej inspirowany modna
kobieca fryzura w tamtych czasach: eleganckim, krótkim kwadratowym bobem.
Opéra
to ciasto z dodatkiem syropu kawowego i kremu kawowego.To
klasyczny francuski deser z warstw migdalowego biszkoptu który nasaczany jest
syropem kawowym i przekladany czekoladowym ganaszem i kremem kawowym zanim
zostanie polany czekolada. Tradycyjnie słowo „Opera” jest napisane na polewie
czekoladowej.
Paris-Brest
to ciastko z ciasta parzonego wypelnionego kremem o smaku pralinowym,
karmelizowanymi orzechami laskowymi i pasta z orzechów laskowych. Ksztaltem przypomina
kolo rowerowe dla upamietnienia wyscigu rowerowego Paryz-Brzesc-Paryz.
St.Honoré to ciastko z ptysiów. Nazwane na czesc francuskiego patrona piekarzy i
cukierników, sklada sie z ciasta francuskiego zwienczonego pierscieniem z
ciasta parzonego i malych ptysiów zanurzonych w karmelizowanym cukrze. Podstawa
jest tradycyjnie wykonana z kremu chiboust i wykonczona bita smietana.
Tarteau citron to ciastko z nadzieniem o smaku cytrynowym. Najczesciej tarta
cytrynowa doskonale laczy kwaskowy smak cytryny i limonki z kremowa i
rozplywajaca sie konsystencja.
|
Antoinette |
|
Choc Africain |
|
Délice Vanille |
|
Douceur Abricot Pistache |
|
Éclair Vanille |
|
Éclair chocolat |
|
Éclair caramel au beurre salé |
|
Éclair Tonic |
|
Été à Paris |
|
Flore |
|
Forêt Rouge |
|
Fraisier |
|
Galette chocó-marron |
|
Galette des rois |
|
Louise |
|
Macaron individuel |
|
Macarons mini |
|
Millefeuille |
|
Millefeuille praliné |
|
Monceau |
|
Mont-Blanc |
|
Mont Blanc Griotte |
|
Mont-Blanc abricot et au fruit de la passion |
|
Mont-Blanc au caramel |
|
Mont-Blanc Pistache |
|
Mont-Blanc rose-framboise-litchi |
|
Nabi |
|
Negresco |
|
Nuage Rhubarbe |
|
Opéra |
|
Paris-Brest |
|
Paris-New York |
|
Passiflore |
|
Passion-Ananas |
|
Pavlova Framboise |
|
Rocher Praliné |
|
Rosalie |
|
Saint-Honoré |
|
Sissi |
|
Tarte aux figues |
|
Tarte au Citron |
|
Tarte au Citron |
|
Tarte au Citron |
|
Trocadéro |
|
Trocadéro (ciasto) |
|
Voyage Passion-Ananas |
Lunch w salonie Angelina
Co za uczta dla oczu i wyobraźni! To małe dzieła sztuki, aż szkoda byłoby je zjeść... Dziękuję ci Marylko za ten post, bo mogłam odbyć cudowną kulinarną podróż :-)
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy mój komentarz o tych cudownych "ciaściach" (neologizm mojego synka sprzed 30 lat :-D) się zamieścił, bo nic mi nie powiedziało, że poszło :-(
OdpowiedzUsuńPrzede wszytkim, Marzyniu komentarze ukazuja sie dopiero, gdy je zatwierdze. W ten sposób unikam róznych bootów i tych podobnych trolli.
UsuńZdjecia do tej relacji robilam kilka lat, w czasie kazdego pobytu w Paryzu, bo trudno by mi bylo zjesc wszystkie na raz bez szoku cukrowego :))
Lubie francuska kuchnie za wiele rzeczy, ale ich wyroby cukiernicze znajduja sie na samym poczatku mojej listy. Sa nie tylko niezwykle kreatywne, niezbyt slodkie, lekkie, ale równiez jakby stworzone dla mnie, gdyz preferuje owocowe slodycze. Nie przepadam za czekolada, smakiem wanilii czy kawowym, za to uwielbiam cytrynowe desery, a Francuzi maja tez do nich slabosc.
Marylko, ja wiem, że musisz moderować komenty :-) Ale zawsze mi pisało, że "komentarz ukaże się po zatwierdzeniu.." itd., a ostatnio nic nie pisało :-( Ale jak widać dotarł do Ciebie (a przy okazji jeszcze raz sobie obejrzałam te cudeńka). Buziaki!
UsuńWiesz Marzyniu, ten blogger dziala bardzo kiepsko od pewnego czasu, ja mam szczególne problemy gdy wstawiam duza ilosc zdjec na raz. Musze je wtedy "ustawiac" zmieniajc HTML kazdego zdjecia i to zajmuje tyle czasu!
UsuńNie moderuje tez teraz czesto, bo przez te wszystkie "wojaze" mam sporo do nadrobienia, glównie w zyciu realnym :))
Usciski.