29 czerwca 2014

Zapiekanka pieczarkowa

Bardzo łatwa, smaczna i szybka pieczarkowa zapiekanka. Wraz z czasem pieczenia w ciągu pół godziny mamy doskonały obiad lub ciepłą kolację.


Składniki na 2 porcje:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml  śmietany
  • 100 ml  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • białe wino
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • mleko

Pieczarki pokroic w zaleznosci od wielkosci,  cebule pokroic w kostki. 
Usmazyc pieczarki na oleju, dodac cebule, zalac winem i dusic przez chwile. 
W tym czasie wymieszac obydwie smietany z koncentratem pomidorowym, doprawic sola, pieprzem i posiekana natka pietruszki, dodac do pieczarek i dusic jeszcze przez chwile, az sos troche zgestnieje. 
Czerstwa bulke pokroic w plastry, potem na mniejsze kawalki, jajko roztrzepac z mlekiem i sola, namoczyc w nim kawalki bulki. 
Do foremki wlozyc pieczarki z sosem i posypac je kawalkami bulki. 
Piec ok. 15-20 min w temp. 160° C ( termoobieg)

Podawac jeszcze ciepla z zielona salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz