Bardzo łatwa, smaczna i szybka pieczarkowa zapiekanka. Wraz z czasem pieczenia w ciągu pół godziny mamy doskonały obiad lub ciepłą kolację.
Składniki na 2 porcje:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml śmietany
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- białe wino
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 jajko
- mleko
Pieczarki pokroic w zaleznosci od wielkosci, cebule pokroic w kostki.
Usmazyc pieczarki na oleju, dodac cebule, zalac winem i dusic przez chwile.
W tym czasie wymieszac obydwie smietany z koncentratem pomidorowym, doprawic sola, pieprzem i posiekana natka pietruszki, dodac do pieczarek i dusic jeszcze przez chwile, az sos troche zgestnieje.
Czerstwa bulke pokroic w plastry, potem na mniejsze kawalki, jajko roztrzepac z mlekiem i sola, namoczyc w nim kawalki bulki.
Do foremki wlozyc pieczarki z sosem i posypac je kawalkami bulki.
Piec ok. 15-20 min w temp. 160° C ( termoobieg)
Podawac jeszcze ciepla z zielona salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz