Temat amerykanskiej kuchni jest tak rozlegly, ze trudno jest omówic wszystkie aspekty w jednej, krótkiej ralacji. Postanowilam wiec ograniczyc sie do mojego ostatniego pobytu w USA w sierpniu tego roku opierajac sie oczywiscie na moich doswiadczeniach ostatnich 40 lat. Ogólnie mozna podkreslic 2 cechy kuchni amerykanskiej - przede wszystkim jest ona uzalezniona od szerokosci geograficznej i tak na poludniu i srodkowym zachodzie wazna role w odzywianiu maja produkty typowe dla tych okolic - warzywa i mieso, glównie wolowina i drób. Wschodnie i zachodnie wybrzeze obfituje w ryby i owoce morza, na zachodzie równiez w owoce, sa wiec one dominujace w tamtejszej kuchni. Drugi, moze jednak wazniejszy aspekt kuchni amerykanskiej to wplywy niemalze wszystkich kuchni swiata, gdyz emigranci nie tylko przywiezli ze soba swoje potrawy, ale i kultywuja do dzis sposób odzywiania typowy dla ich krajów. Wiele takich potraw nie tylko wzgacilo amerykanska kuchnie, ale i zmodyfikowane w ciagu lat staly sie symbolem amerykanskiej kuchni, choc ich korzenie znajduja sie nie rzadko na innych kontynentach. Tak np. niewiele osób dzis jeszcze wie, ze hamburgery i hotdogi uwazane za typowo amerykanski fast food wywodza sie wlasciwie z Niemiec, bajgiel i moja ulubiona wedlina - pastrami z kuchni zydowskiej itd.
Jest jeszcze jedna rzecz, która dla naszego kregu kulturowego jest czasami niezrozumiala. Amerykanie w zasadzie nie gotuja w domu, odzywiaja sie najczesciej "na miescie" lub zamawiaja jedzenie. Wiekszosc z nich nie ma nawet w domu kuchni - typowa kuchnie jaka my znamy, w USA posiadaja albo rodziny z duza iloscia dzieci albo ludzie posiadajacy duze domy. Normalny apartament posiada najwyzej dosyc maly aneks z lodówka, kuchenka lub nawet tylko mikrofalówka, zlew, maszyne do kawy, sokowirówke i toster, czyli jest to miejsce, gdzie mozna przyrzadzic kawe lub herbate, albo podgrzac jakas potrawe.
Wydawac by sie moglo, ze jest to jeszcze jeden fakt podkreslajacy ogólnie znana opinie, ze Amerykanie odzywiaja sie niezdrowo i przede wszystkim fast foodem. Prawda lezy gdzies posrodku. Bez watpienia fast food jest bardzo popularny w USA i niektórzy nawet nie wiedza, co to jest zdrowe odzywianie, ale dla ludzi zainteresowanych istnieje mnóstwo alternatyw. Krótko mówiac - kazdy kto chce zdrowo sie odzywiac moze wszedzie kupic ekologiczne, lokalne produkty lub odzywiac sie w restauracjach oferujacych jedynie zdrowa zywnosc.
Powracajac do mojego ostatniego pobytu w USA - pierwsza czesc spedzilismy w Miami. Kuchnia Florydy ma dwie cechy - ze wzgledu na polozenie oferuje duza ilosc ryb i owoców morza, poza tym zdominowana jest przez wplywy glównie meksykanskie i karaibskie (szczególnie kuchni kubanskiej) Nie jestem zwolenniczka kuchni meksykanskiej, wiec wykorzystalam ten pobyt do blizszego zapoznania sie z nia i odkrylam kilka rzeczy, które byc moze przejme do naszego jadlospisu. Fotograficzna kulinarna relacje z Miami zamiescilam TUTAJ.
Nowy Jork z kolei jest miastem, które odwiedzam 2-3 razy w roku i ciagle mi go malo. Jest wiele powodów dla których uwielbiam to miasto i kuchnia jest równiez jednym z nich. Chyba nigdzie w USA wplywy innych kuchni nie sa tak widoczne jak w Nowym Jorku, przy czym sa to nie tylko zmodernizowane potrawy, znane kazdemu turyscie, ale i oryginalne, które mozna spotkac w dzielnicach typowych dla danego kregu kulturowego. Tak wiec w Little Italy mozna zjesc oryginalna wloska pizze i makaron, w Chinatown oryginalne chinskie potrawy itd. Choc nie jestem wielbicielka pizzy, fascyuja mnie ich piece, gdzie w niezwykle wysokiej temperaturze w ciagu 90 sekund powstaje pizza, której smak jest jedyny w swoim rodzaju. Podobnie jak we wloskich restauracjach, równiez w chinskich i japonskich mozna obserwowac od poczatku do konca proces przygotowania potrawy, co nie tylko daje mozliwosc uczenia sie, ale i pokazuje, jakie skladniki sa uzywane.
Osobiscie jestem ogroma fanka ceremonii picia popoludniowej herbaty. Zwyczaj ten przywedrowal z Wielkiej Brytanii, gdzie powstal z bardzo prozaicznych powodów. W czasach, gdy spozywano tylko 2 posilki dziennie, postanowiono skrócic czas czekania herbata z kanapkami i wypiekami. Tak powstala tradycja popoludniowej herbaty z malymi, bogato garnirowanymi kanapkami, buleczkami (scones) i kremem Devonshire (cos pomiedzy serkiem a gesta smietana) oraz konfiturami, zakonczona slodkimi wypiekami i slodyczami. W Nowym Jorku taka herbate mozna wypic nie tylko w kazdym renomowanym hotelu, ale i w miejscach, które swoja atmosfera podkreslaja szczególna forme takiego posilku np. w Metropolitan Museum, w historycznej bibliotece, a nawet w stylowym, jedynym znajdujacym sie w prywatnych rekach domu towarowym Bergdorf Goodman. Dokladna relacje stamtad zamiescilam kiedys TUTAJ.
W czasie sierpniowego pobytu w Nowym Jorku wyjatkowo czesto odzywialismy sie w weganskich restauracjach. Nie jestesmy weganami, ale ta kuchnia nie tylko doskonale wplywa na nasze samopoczucie i forme, ale i smakuje, a w Nowym Jorku szczególnie, bo wybór potraw i ich walorów smakowych jest po prostu duzo wiekszy. Tak samo bylo z napojami. Nigdy nie pije kawy, czarnej herbaty, napojów slodzonych, gazowanych lub ze slodzikami, wiec nigdzie tak jak w Nowym Jorku nie znajduje olbrzymiego asortymentu napojów, które nie tylko gasza pragnienie, ale i sa smaczne i zdrowe.
Rzadko odzywiamy sie w hotelach w których sie zatrzymujemy, wiec czesto korzystamy nie tylko z restauracji, barów itp. ale i ze sklepów. Od dawna moja ulubiona siecia jest The Whole Foods Market. Niezwykla siec sklepów istniejacych juz od wielu lat i oferujaca jedynie zdrowa zywnosc, jest wiec nie tylko ekologicznie ale i lokalnie, gdyz produkty pochodza z najblizszych okolic, z wyjatkiem oczywiscie tych, które sa w USA niedostepne, wtedy sa sprowadzane, ale sa to równiez artykuly ekologiczne. Poza tym, jak w wielu sklepach istnieje mozliwosc jedzenia na miejscu, tudziez zakupu gotowych potraw, wszystko równiez najwyzszej jakosci.
Cos co mnie od dawna zachwyca, to bogaty asortyment wyrobów i smaków a takze ich swiezosc. Ziola, salaty itp. sa co jakis czas skrapiane woda, owoce czy warzywa juz gotowe do spozycia sa przyrzadzane na oczach klientów, istnieje mozliwosc zrobienia wlasnego masla orzechowego w automatach wypelnionych wszelkimi orzechami, podobnie jest z sokami owocowymi. Firma rezyguje sukcesywnie z plastiku, a uzywany plastik mozna od razu oddac do recyklingu. Od kilku lat wlascicielem jest amazon, nie wiem, czy to byla dobra decyzja, ale na razie nie zauwazylam obnizenia jakosci.
Druga taka siecia jest Eataly dystrybutor wloskich artykulów spozywczych i wloskich restauracji. Sklepy oferuja najlepsze wloskie artykuly spozywcze, makarony i inne potrawy sa przyrzadzane równiez na oczach klientów, mozna wiec bezposrednio upewnic sie, ze zawieraja tylko podstawowe i zdrowe skladniki, zachwyca mnie tez zawsze asortyment serów, wedlin i antipasti. Sklepy posiadaja tez kilka restauracji w których posilki sa przyrzadzane tylko z artykulów oferowaych w sklepie. jest to wiec równiez taki sklep jak Whole Foods, w którym nie tylko mozna zjesc na miejscu, ale i kupic gotowa potrawe do domu. Kiedy widze sposób przyrzadzania i skladniki takiej potrawy, nie mam zadnych obaw, ze jej jakosc rózni sie od domowych dan.
Fotograficzna relacja kulinarna z Nowego Jorku TUTAJ
Tematy kulinarne warto poszerzyc o rzeczy znajdujace sie na pograniczu odzywiania. Choc nie lubie i nie pije kawy, czesto wpadam do kawiarni, które oprócz kawy oferuja inne towary np. kwiaty. Moja ulubiona kawiarnia ma duzy asortyment kwiatów cietych i doniczkowych, które mozna kupic przy okazji, a które na miejscu sa doskonala ozdoba.
Inna taka kawiarnia jest kawiarnia charytatwna, która z kazdej sprzedanej kawy przeznacza pieniadze na posilki dla dzieci. Kupujac ich wyroby np. torby na zakupy równiez finasuje sie ich dzialanosc charytatywna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz