15 czerwca 2023

Makaron z warzywami i sosem z masła orzechowego

To azjatyckie danie jest smaczne, łatwe i szybkie, a do tego można je przygotować w jednym garnku. Podobne dania z makaronem i z sosem orzechowym można zjeść w Indonezji czy na Filipinach. Wybór składników zależy od nas: można użyć np. makaronu udon lub szerokiego makaronu ryżowego, ale również włoskiego spaghetti. Kto chce, może użyć oleju z prażonego sezamu i octu ryżowego, ale jeśli mamy tylko olej rzepakowy i ocet z białego wina, danie będzie trochę inaczej, ale nadal doskonale smakować.


Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu linguine lub spaghetti albo 400 g świeżego makaronu udon
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 ogórka
  • 1 czerwona lub żółta papryka
Sos:
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju (np. oleju sezamowego)
  • 2 łyżki octu (np. ryżowego)
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 2 łyżki wody z gotowania makaronu
  • 1 kawałek imbiru 
  • 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub cukru
Dekoracja:
  • 2 dymki
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1/2 limonki

Przygotowac sos: czosnek i imbir zetrzec, przecisnac przez praske lub posiekac bardzo drobno i wymieszac z pozostalymi skladnikami sosu (maslem orzechowym, octem, olejem, miodem, sosami sojowym i chili i ewentualnie woda z makaronu jesli sos bedzie zbyt gesty)

Papryke i ogórka pozbawic pestek, pokroic lacznie z marchewka na paski o dlugosci ok. 5 cm i szerokości 1 cm. Dymke pokroic w ukosnie w paski.

Ugotowac makaron: udon trzy minuty a spaghetti od osmiu do dziewieciu minut.
Gdy makaron bedzie gotowy, odcedzic go i zostawic troche wody z gotowania. Nastepnie wlozyc makaron z powrotem do garnka, dodac sos z masla orzechowego i paski warzyw i wszystko krótko wymieszac. Juz nie gotowac, wystarczy wymieszac tak, aby sos otoczył makaron i wchłonal troche ciepla.

Makaron ulozyc na talerzu, udekorowac dymka, limonka i sezamem.


Danie Dnia na Smakerze 16.07.2023 TUTAJ


2 komentarze:

  1. Pyszne, pożywne i aromatyczne połączenie 💚.
    Kolorki na talerzu mocno zachęcają do jedzenia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poniewaz lubie azjatycka kuchnie, wszystkie skladniki mam zawsze pod reka, a warzywa to czasami kwestia recyklingu lodówki :)) Poza tym jest to szybkie danie i nie wymaga dlugiego przygotowania jak w azjatyckiej kuchni :)

      Usuń