Sezon truskawkowy w pełni, jednym z moich ulubionych dań z truskawkami są naleśniki na maślance z kremem pomarańczowym i oczywiście flambirowanymi truskawkami z odrobiną zielonego pieprzu. Do flambirowania użyłam pastis, ale mozna oczywiscie wybrac inny rodzaj alkoholu.
Składniki na 4 osoby:
Naleśniki:
- 150 g mąki typ 405
- 250 ml letniej maślanki
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 0,5 laski wanilii
- klarowane masło
Truskawki:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki pastis lub innego alkoholu
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- klarowane masło
Krem:
- 2 pojemniki kwaśnej śmietany
- 1 organiczna pomarańcza
- 1 łyżka syropu klonowego
- delikatna oliwa z oliwek
- 2 gałązki mięty
Ubic bialka z 2 jajek z odrobiną cukru na sztywna piane. Umiescic zóltka i pozostale jajka w misce i dobrze wymieszac z maka, maslanks, cukrem i wanilia. Delikatnie wmieszac ubite bialka, a nastepnie odstawic ciasto na 20 minut.
Na malej patelni rozgrzac maslo klarowane i smazyc male, grube nalesniki na zloty kolor.
W miedzyczasie umyc i pokroic truskawki na pól i wlozyc do miski, poslodzic i odstawic na 20 minut. Lekko posiekac zielony pieprz i dodac do truskawek. Na patelni rozgrzac troche masla klarowanego. Umiescic truskawki na patelni i podsmazyc Wlac pastis, podpalic i krótko flambirowac nastepniewlozyc truskawki z powrotem do miski aby nabraly aromatu.
Wlac smietane do miski i mieszac, az bedzie gladka. Umyc i osuszyc pomarancze. Zetrzec skórke i wycisnacj sok i dodac do smietany, oslodzic syropem klonowym lub cukrem i doprawic odrobina oliwy z oliwek. Liscie miety pokroic na kawalki i dodac do smietany.
Ulozyc 2 lub 3 nalesniki na talerzu i podac z truskawkami i smietana.
Cudowne naleśniki 🧡
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię właśnie te na maślance, bo są delikatne i puszyste :)
To prawda. Dotychczas dodawalam maslanke do racuchów i podobnych placków, az w koncu pomyslalam, dlaczego nie zrobic podobnie z nalesnikami. Efekt mnie zachwycil :)
UsuńLooks so tasty and delicious.. love it..
OdpowiedzUsuńonline shopping in Canada
women’s jewelry
Thank you, not only does it look that way, but it tastes the same, thanks to the buttermilk :)
Usuń