19 czerwca 2023

Matiasy gospodyni

Nazwę potrawy przetłumaczyłam dosyc dowolnie, jest to niezwykle popularne w Niemczech danie - matiasy z sosem z bardzo gęstej, kwaśnej śmietany z dodatkami i ziemniaki. O tej porze roku istnieje jedyna możliwośc użycia do tego dania prawdziwych matiasów i młodych ziemniaków. „Prawdziwy” matias bez zalewy dostępny jest tylko od końca maja do lipca. Dzięki specjalnemu procesowi produkcji matias  nie jest surową, ale  częściowo sfermentowaną enzymem rybą. Poza sezonem i kiedy nie mamy możliwości zdobycia prawdziwych filetów matiasa, można użyć matiasa w zalewie (à la matias)


Składniki na 4 porcje:

Matiasy i sos:

  • 250 ml soku jabłkowego
  • 0,5 ogórka 
  • 1 jabłko
  • 3 szalotki
  • 2 dymki
  • 2 korniszony
  • masło klarowane
  • 400 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zalewy z korniszonów
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 8 filetów śledziowych (matjasy)
Ziemniaki:
  • 800 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Wlac sok jablkowy do rondelka, zredukowac na duzym ogniu do ok. 3 lyzek i odstawic do ostygniecia..Ogórka przekroic wzdluz na pól i wyskrobac nasiona, nastepnie pokroic w cienkie plasterki. Jabłko, szalotki i korniszony drobno pokroic, dymke pokroic w cienkie pierscienie. Podsmazyc szalotki na klarowanym masle lub oliwie z oliwek, dodac troche cukru i smazyc na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Smietane przelozyc do miski i wymieszac ze zredukowanym sokiem jablkowym. Dodac wszystkie przygotowane skladniki i wymieszac ze smietana. Sos doprawic zalewa z korniszonów, sola, pieprzem i odrobina cukru.


Mlode ziemniaki dokladnie wyszorowac i najlepiej ugotowac je dzien wczesniej i ostudzic - przed smazeniem powinny byc dobrze schlodzone. Podgrzac maslo klarowane na patelni i smazyc ziemniaki na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, az uzyskaja zloty kolor. Doprawic odrobina soli i pieprzu i na koniec wymieszac z posiekana natka pietruszki.


Dobrze schlodzone (najlepiej w kostkach lodu) filety sledziowe ulozyc na talerzu i podac z sosem i smazonymi ziemniakami.

2 komentarze:

  1. Kiedyś jadłam śledzie wiaderkami, ostatnio prawie wcale

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas sledzie to prawie potrawa narodowa, szczególnie matiasy sa smaczne, niestety ich sezon trwa najwyzej 2 miesiace, potem to juz sa zwykle sledzie.

      Usuń