22 czerwca 2023

Sałatka ze smażonych warzyw z musztardowym winegretem

Kiedy targowiska są pełne młodych, chrupiących warzyw, szczególnie dobrze smakuje sałatka ze smażonych warzyw i z musztardowo-miodowym winegretem. Połączenie cukinii z ziemniakami, z młodą rzepą, selerem naciowym, dymką i ogórkami konserwowymi jest idealne, a danie jest proste, szybkie i uniwersalne – smakuje zarówno jako dodatek do obiadu, do ryb i mięsa, jak i do grilla.

Składniki na 4 porcje:

Sałatka:

  • 2 młode rzepy z zieleniną
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 3 łyżki marynaty z ogórków
  • 1 pęczek dymki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 średnie młode ziemniaki
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka curry w proszku
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • cukier
Winegret:
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka średnio ostrej musztardy
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól

Pokroic ziemniaki na plasterki i gotowac w osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut i odstawic. Odciac zielone liscie z rzepy i posiekac drobniejsze lodygi i liscie. Rzepe zetrzec cienko na tarce, umiescic w misce i dobrze wymieszac z odrobina oleju rzepakowego i woda. Marynowac ok. 10-15 minut.
Cukinie, dymke, selera i korniszony pokroic na plasterki. Natke pietruszki grubo posiekac nozyczkami.
W duzej, wysokiej patelni rozgrzac maslo klarowane i troche oleju rzepakowego. Podsmazyc na nim cukinie, dymke, selera i ugotowane ziemniaki. Dodac ogórki i marynate z ogórków. Smazyc  wszystko na srednim ogniu przez nie więcej niż 3-4 minuty. Doprawic curry, sola i cukrem i wszystko dobrze wymieszac. Pod koniec dodac marynowana rzepe, powinna byc jeszcze chrupiaca.
Ugotowane skladniki przelozyc do miski.

Winegret mozna przygotowac w prawie pustym sloiku po miodzie. Napelnic sloik musztarda, bulionem, olejem i przyprawami, zamknac sloik i energicznie nim wstrzasac. Resztki miodu polacza sie z pozostalymi skladnikami - jest to idealne wykorzystanie resztek.
Nastepnie dodac winegret do warzyw i dobrze wymieszac. 
Na koniec posypac salatke natka pietruszki.

Ulozyc salatke na talerzach i posypac posiekanymi liscmi rzepy i pieprzem. Skropic olejem rzepakowym i podawac jeszcze letnia, wtedy smakuje najlepiej. Sałatka smakuje jako osobne danie, ale jest tez smacznym dodatkiem do ryb, kotletów jagniecych i dan z grilla. Smakuje równiez z grzankami.

4 komentarze:

  1. Pyszne połączenie składników 💚 Idealna do pieczonych i grillowanych mięs lub kiełbasek. Myślę, że świetnie komponowałaby się także z grillowanym serem halloumi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię musztardowe dania, dressingi również!

    OdpowiedzUsuń
  3. tez czesto stosuje musztarde, obowiazkowo do przyrzadzania mielonych i do dressingów oczywiscie.

    OdpowiedzUsuń