26 czerwca 2023

Ciasto tiramisu bez pieczenia

Deser zanspirowany klasycznym włoskim tiramisu w formie ciasta, ale bez pieczenia. Jest bardzo prosty, ale trochę czasochłonny, ponieważ trzeba czekać dwie godziny aż stężeje.


Składniki na 6 porcji:

  • 250 g serka śmietankowego lub ricotty
  • 80 g cu
  • kru
  • 250 ml bitej śmietany
  • 18-20 biszkoptów
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • kakao do posypania
  • 50 g serka śmietankowego lub ricotty
  • 1 łyżka cukru
  • 60 ml bitej śmietany
  • kakao do posypania

Do serka dodac cukier i smietane i wszystko ubijac do powstania gestej masy.

Rozlozyc folie spozywcza a na niej ulozyc w dwóch rzedach namoczone w soku pomaranczowym biszkopty.

Biszkopty posmarowac masa serowa, najlepiej za pomoca rekawa cukierniczego, ulozyc w poprzek na srodku pojedyncze biszkopty i wysmarowac je równiez masa serowa.

Wierzch posypac kakao i uniesc obydwa konce folii, aby utworzyly trójkat. Wstawic do lodówki na 2 godziny.

Przygotowac druga czesc masy serowej z sera, cukru i bitej smietany i wlozyc do rekawa cukierniczego.

Zdjac folie z ciasta i ozdrobic wierzch masa serowa i posypac kakao.

Ciasto mozna ozdobic wedlug uznania np. listkami miety. Kto chce, moze oczywiscie zastapic sok pomaranczowy amaretto, jak w klasycznym tiramisu.

2 komentarze:

  1. Kochana Marylko! Wróciłam wreszcie z wojaży i ogarnęłam chałupę i ogród (co też zajęło sporo czasu), więc blożek był zaniedbany, fakt... Alem za to wrzuciła przepis na gibanicę słoweńską, którą swatowa wykonała na urodziny mężowi. No ciasto pycha, eksplozja smaków :-) A twoje tiramisu też mogłoby stanąć w szranki z włoskimi oryginałami! Buziaczki serdeczne, już teraz będę na bieżąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Marzyniu, podejrzewalam, ze wojazujesz :) Moje tiramisu nie ma wiele wspólnego z oryginalem, ale wizualnie co najmniej mu dorównuje :)
      Zaraz obejrze Twój przepis, lubie poznawac nowe rzeczy w kuchni,

      Usuń