Ryba w panierce tym razem inaczej. Panierkę zastępują starte ziemniaki i cienka warstwa musztardy, a jej smak uzupełnia świeży tymianek. Wybór ryb zależy od nas, ja zdecydowałam się na pstrąga łososiowego. Pstrąg łososiowy, zwany również tęczowym, jest rybą znaną równiez pod inną nazwą – troć wędrowna. Charakteryzuje się różowym mięsem, w kolorze podobnym do łososia, ma jednak, w porównaniu z nim nieco chudsze mięso. Do tego smaczny dip w stylu guacamole z awokado i marynowanymi pomidorami.
Składniki na 4 porcje:Ryba:
- 500 g filetu z pstrąga łososiowego lub innej ryby
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki średnio ostrej musztardy
- 3 ziemniaki
- kilka gałązek tymianku
- masło klarowane
- olej rzepakowy
- świeża natka pietruszki
- 4 plasterki cytryny
Dip (guacamole):
- 2 dojrzałe awokado
- 3 średnie pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 1 cytryna organiczna
- szczypta chili w proszku
Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce z grubymi oczkami. Ulozyc na reczniku kuchennym lub sciereczce i odcisnac plyn.
Umiescic starte ziemniaki i make w osobnych talerzach. Ziemniaki lekko posolic, rybe lekko doprawic sola i pieprzem i obtoczyc w mace. Posmarowac jedna strone cienka warstwa musztardy i wcisnac w mieszanke ziemniaczana.
Nastepnie posmarowac musztarda druga strone fileta, odwrócic i równiez docisnac do ziemniaków, aby dobrze przylegaly do fileta.
Rozgrzac maslo klarowane i olej rzepakowy na patelni i smazyc filety z obu stron na srednim ogniu, az beda chrupiace i zlocistobrazowe czyli ok. 4-5 minut. Posypac tymiankiem i czesto obracac rybe w czasie smazenia.
Przygotowac dip: usunac nasiona z pomidorów i pokroic je w kostke. Pomidory wlozyc do miski z oliwa z oliwek, sola i cukrem i marynowac przez ok. 20 minut. Awokado przekroic na pól, wyjac pestke i wyskrobac miazsz. Umiescic w plytkiej misce i rozgniesc z marynowanymi pomidorami. Dodac odrobine oliwy z oliwek i doprawic sokiem z cytryny, starta skórka cytrynowa, sola, cukrem i chili.
Dip z awokado i kawalek ryby ulozyc na talerzu i udekorowac listkami pietruszki i plasterkami cytryny.
Ta panierka jest rewelacyjna. Od samego patrzenia pracują mi kubki smakowe.
OdpowiedzUsuńDla mnie to połączenie idealne - rybka, ziemniaczki i guacamole. Cudowna gra smaków i aromatów 💚
Dziekuje :) Najczesciej jem rybe tylko z surówka albo jakims dipem, ale roczina czesto domagala sie ziemniaków, wiec wpadlam na taki pomysl :)
Usuń