10 czerwca 2023

Ryba w ziemniaczanej panierce

Ryba w panierce tym razem inaczej. Panierkę zastępują starte ziemniaki i cienka warstwa musztardy, a jej smak uzupełnia świeży tymianek. Wybór ryb zależy od nas, ja zdecydowałam się  na pstrąga łososiowego. Pstrąg łososiowy, zwany również tęczowym, jest rybą znaną równiez pod inną nazwą – troć wędrowna. Charakteryzuje się różowym mięsem, w kolorze podobnym do łososia, ma  jednak, w porównaniu z nim nieco chudsze mięso. Do tego smaczny dip w stylu guacamole z awokado i marynowanymi pomidorami.

Składniki na 4 porcje:

Ryba:

  • 500 g filetu z pstrąga łososiowego lub innej ryby
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • 3 ziemniaki
  • kilka gałązek tymianku
  • masło klarowane
  • olej rzepakowy
  • świeża natka pietruszki
  • 4 plasterki cytryny
Dip (guacamole):
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 średnie pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 cytryna organiczna
  • szczypta chili w proszku

Dokladnie oczyscic filety, usunac ewentualnie pozostale osci i odciac twarda czesc grzbietu. Pokroic rybe na porcje.

Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce z grubymi oczkami. Ulozyc na reczniku kuchennym lub sciereczce i odcisnac plyn.
Umiescic starte ziemniaki i make w osobnych talerzach. Ziemniaki lekko posolic,  rybe lekko doprawic sola i pieprzem i obtoczyc w mace. Posmarowac jedna strone cienka warstwa musztardy i wcisnac w mieszanke ziemniaczana.

Nastepnie posmarowac musztarda druga strone fileta, odwrócic i równiez docisnac do ziemniaków, aby dobrze przylegaly do fileta.
Rozgrzac  maslo klarowane i olej rzepakowy na patelni i smazyc filety z obu stron na srednim ogniu, az beda chrupiace i zlocistobrazowe czyli ok. 4-5 minut. Posypac tymiankiem i czesto obracac rybe w czasie smazenia.

Przygotowac dip: usunac nasiona z pomidorów i pokroic je w kostke. Pomidory wlozyc do miski z oliwa z oliwek, sola i cukrem i marynowac przez ok. 20 minut. Awokado przekroic na pól,  wyjac  pestke i wyskrobac miazsz. Umiescic w plytkiej misce i rozgniesc z marynowanymi pomidorami. Dodac odrobine oliwy z oliwek i doprawic sokiem z cytryny, starta skórka cytrynowa, sola, cukrem i chili.

Dip z awokado  i kawalek ryby ulozyc na talerzu i udekorowac listkami pietruszki i plasterkami cytryny.

2 komentarze:

  1. Ta panierka jest rewelacyjna. Od samego patrzenia pracują mi kubki smakowe.
    Dla mnie to połączenie idealne - rybka, ziemniaczki i guacamole. Cudowna gra smaków i aromatów 💚

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Najczesciej jem rybe tylko z surówka albo jakims dipem, ale roczina czesto domagala sie ziemniaków, wiec wpadlam na taki pomysl :)

      Usuń