Rozmaryn nie tylko doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i warzywnymi, ale także nadaje im śródziemnomorskiego smaku. Tutaj jest on także składnikiem oryginalnego i smacznego deseru: lodów rozmarynowych z gruszkami w syropie balsamiczno-winnym.
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 l śmietany
- 6 jajek
- 30 g świeżego rozmarynu
- 125 g cukru trzcinowego
Gruszki w syropie:
- 4 dojrzałe, jędrne gruszki
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 l owocowego białego wina
- 400 ml octu balsamicznego
W miedzyczasie obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne i dodajemy gruszki do plynu. Gotujemy 15-20 min na malym ogniu pod przykryciem. Istotne jest, aby nie byly zbyt miekkie.
Po ugotowaniu wyjmujemy gruszki, dodajemy do wina czerwony ocet basamiczny i gotujemy tak dlugo, az plyn nabierze konstystencji syropu. Dokladamy wtedy gruszki i odstawiamy do wystygniecia. Gruszki mozemy zastapic figami. Trzeba je wtedy przepolowic i gotowac 4-5 min. w winie.
Po ugotowaniu wyjmujemy gruszki, dodajemy do wina czerwony ocet basamiczny i gotujemy tak dlugo, az plyn nabierze konstystencji syropu. Dokladamy wtedy gruszki i odstawiamy do wystygniecia. Gruszki mozemy zastapic figami. Trzeba je wtedy przepolowic i gotowac 4-5 min. w winie.
Igly rozmarynu kroimy na mozliwie male kawalki, Gotujemy smietane z cukrem, nastepnie dodajemy rozmaryn, przykrywamy garnek i odstawiamy na 20 min. nastepnie lekko podgrzewamy, ale juz nie gotujemy!
Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich jeszcze goraca smietane, przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystudzenia.
Lody podajemy z gruszkami i odrobina syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz