16 maja 2014

Lody rozmarynowe z gruszkami w syropie

Rozmaryn nie tylko doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i warzywnymi, ale także nadaje im śródziemnomorskiego smaku. Tutaj jest on także składnikiem oryginalnego i smacznego deseru: lodów rozmarynowych z gruszkami w syropie balsamiczno-winnym.


Składniki na 4 porcje:
  • 1/2  l śmietany
  • 6 jajek
  • 30 g świeżego rozmarynu
  • 125 g cukru trzcinowego
Gruszki w  syropie:
  • 4 dojrzałe, jędrne gruszki
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 laska  cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2  l owocowego białego wina 
  • 400 ml octu balsamicznego

Cukier trzcinowy karmelizujemy w garnku, dodajemy wino, anyz i cynamon, gotujemy 5 min. pod przykryciem.
W miedzyczasie obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne i  dodajemy gruszki  do plynu.  Gotujemy 15-20 min na malym ogniu pod przykryciem. Istotne jest, aby nie byly zbyt miekkie. 
Po ugotowaniu wyjmujemy gruszki, dodajemy do wina czerwony ocet basamiczny i gotujemy tak dlugo, az plyn nabierze konstystencji syropu. Dokladamy wtedy gruszki i odstawiamy do wystygniecia. Gruszki mozemy zastapic figami. Trzeba je wtedy przepolowic i gotowac 4-5 min. w winie.

Igly rozmarynu kroimy na mozliwie male kawalki, Gotujemy smietane z cukrem, nastepnie dodajemy rozmaryn, przykrywamy garnek i odstawiamy  na 20 min. nastepnie lekko podgrzewamy, ale juz nie gotujemy!
Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich jeszcze goraca smietane, przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystudzenia.
Mrozimy w maszynie albo w zamrazalniku (wtedy trzeba mieszac mase co 20 min.) 

Lody podajemy z gruszkami i odrobina syropu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz