12 lipca 2014

Szybka sałatka z arbuzem

Sałatka typu tabbouleh, zamiast kuskusu dodałam kaszę bulgur, a zamiast warzyw - mocno schłodzonego arbuza, pokruszonego sera feta i świeżej mięty. W ten sposób w mniej niż 10 minut (nie licząc czasu przygotowania bulguru) powstaje doskonała sałatka nie tylko na upalne dni.


Składniki na 2 porcje:
  • 200 g kaszy bulgur 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g wrzącej wody
  • 1 łagodna papryka chili
  • 1 cebulka dymka
  • skórka startej organicznej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 150 g  sera feta
  • 300 g arbuza 

Bulgur z sola zalac gotujaca woda, wymieszac do rozpuszczenia soli i odstawic do napecznienia. 
Gdy bulgur wystygnie, dodac pokrojona dymke, starta skórke cytrynowa, posiekana papryczke chili, pietruszke i miete. 
Skropic oliwa z oliwek i dokladnie wymieszac.

Przed podaniem dodac mocno schlodzonego arbuza, pokrojonego w kostke i pokruszony ser feta.


Danie Dnia na Smakerze 28.07.2014 TUTAJ

2 komentarze:

  1. Jest! Muszę ja wypróbować w lecie! A teraz wracam do buszowania po Twoim blogu, bo te sałatki to jakieś objawienia! Berety z głów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Marzyniu!
      Latem schlodzony arbuz jest po prostu genialny w kazdej postaci.

      Usuń