Czerwiec to miesiąc kwitnącego jaśminu. Jego kwiaty są idealne do lodów. Ten deser to właściwie klasyczny parfait, który wzbogacony kwiatami jaśminu, ma nie tylko doskonały smak, ale także niepowtarzalny aromat.
Składniki na 6 porcji:
- 200 ml śmietany
- 1-2 garście jaśminowych kwiatów
- 2 świeże jajka
- 4-6 łyżek cukru
Kwiaty jasminu wkladamy do smietany na kilka godzin (najlepiej na noc) Jesli chcemy przygotowac szybciej, nalezy podgrzac smietane, ale nie gotowac!, wlozyc kwiaty i czekac az wszystko ostygnie.
Zóltka ubic z wieksza czescia cukru na krem, kwiaty jasminu odcedzic ze smietany i smietane ubic na sztywno. Mase kremowa zmieszac ze smietana.Bialka ubic z reszta cukru na sztywno i równiez dodac do masy. Krem wlozyc do foremki i mrozic w zamrazarce ok. 3-4 godziny.
Już się cieszę, bo mam w ogrodzie cioci najbardziej pachnący na świecie, stary jaśmin. A ta śmietanka to 30, czy 36 procent?
OdpowiedzUsuńTrudno mi odpowiedziec na to pytanie, gdyz w Niemczech nie mamy takiego podzialu. Uzywam smietany, która dobrze da sie ubijac, wiec ma pewnie najwieksza zawartosc tkuszczu.
UsuńA co do jasminu - w naszym ogrodzie, gdzie sie wychowywalam byl jasmin, który pamietal jeszcze dziecinstwo mojej mamy. Widoczny byl z jednego z okien kuchni i z tarasu. Letnie wieczory na tarasie byly prawdziwa uczta dla wszystkich zmyslów, ten zapach byl jedyny w swoim rodzaju. Gdy jem te lody, musze stale o tym myslec.