2 lipca 2014

Warzywna tarta z kozim serem

Danie z lekką śródziemnomorską nutką, smaczne, łatwe i szybkie. Składniki na okrągłą formę o średnicy 28 cm, w przypadku długiej foremki wystarczy 2/3 ilości.


Składniki na foremke Ø 28 cm:
  • 2 małe bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • 1 - 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • świeże oregano, tymianek, rozmaryn i pietruszka
  • sól, pieprz
  • 150 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 100 g koziego sera
  • świeże ciasto francuskie
  • masło do foremki

Warzywa pokroic w kostke, cebule w waskie piórka. Warzywa z wyjatkiem cukinii wymieszac z sola i oliwa i wlozyc do foremki. Piec 30 min w temp. 180° C,  po 15 minutach dodac cukiniei i swieze ziola. 
Forme na tarte wysmarowac maslem i wylozyc warstwa ciasta francuskiego. Upieczone warzywa ulozyc na ciescie, mleko zmieszac ze smietana, serem ricotta, jajkami, sola i pieprzem i wlac do foremki. Posypac kozim serem pokrojonym w kostke. 
Piec 35-40 min w temp. 180° C

Podawac bezposrednio po upieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz