Danie z lekką śródziemnomorską nutką, smaczne, łatwe i szybkie. Składniki na okrągłą formę o średnicy 28 cm, w przypadku długiej foremki wystarczy 2/3 ilości.
Składniki na foremke Ø 28 cm:
- 2 małe bakłażany
- 2 małe cukinie
- 1 - 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- oliwa z oliwek
- świeże oregano, tymianek, rozmaryn i pietruszka
- sól, pieprz
- 150 g sera ricotta
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- 100 ml mleka
- 100 g koziego sera
- świeże ciasto francuskie
- masło do foremki
Warzywa pokroic w kostke, cebule w waskie piórka. Warzywa z wyjatkiem cukinii wymieszac z sola i oliwa i wlozyc do foremki. Piec 30 min w temp. 180° C, po 15 minutach dodac cukiniei i swieze ziola.
Forme na tarte wysmarowac maslem i wylozyc warstwa ciasta francuskiego. Upieczone warzywa ulozyc na ciescie, mleko zmieszac ze smietana, serem ricotta, jajkami, sola i pieprzem i wlac do foremki. Posypac kozim serem pokrojonym w kostke.
Piec 35-40 min w temp. 180° C
Podawac bezposrednio po upieczeniu.
Forme na tarte wysmarowac maslem i wylozyc warstwa ciasta francuskiego. Upieczone warzywa ulozyc na ciescie, mleko zmieszac ze smietana, serem ricotta, jajkami, sola i pieprzem i wlac do foremki. Posypac kozim serem pokrojonym w kostke.
Piec 35-40 min w temp. 180° C
Podawac bezposrednio po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz