6 lipca 2014

Orientalny makaron


Składniki na 4 porcje:
  • 600 g marchwi 
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g migdałów
  • oliwa z oliwek
  • gruba sól morska
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy harissa
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 400 g makaronu (wstążki)
  • pęczek pietruszki
  • 200 g sera  ricotta (lub feta)

Marchewke pokroic w waskie kawalki, cebule w piórka, czosnek posiekac.
Migdaly podsmazyc na oliwie, posolic i odstawic. Marchewke dusic 3-4 min z cebula i czosnkiem, posolic, dodac miód a nastepnie sok pomaranczowy i skórke, rodzynki, rosól i harisse. Dusic ok. 10 min. 
W tym czasie ugotowac makaron, dodac migdaly i marchewke, posypac pokruszonym serem i pietruszka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz