4 lipca 2014

Szybka frittata

Frittata to rodzaj włoskiego omleta z patelni lub piekarnika, często z warzywami, idealny do remanentu w lodówce, ale tak smaczny, że warto też kupić wartościowe składniki do niej. Moja frittata ma smak i składniki klasycznej bruschetty - chrupiące pieczywo z nutką czosnku, pomidory, świeża bazylia. Wszystko pieczone jest w mieszance jajek, mleka i parmezanu.


Składniki dla 2-3 osób:
  • 6 kromek ciabatty o grubości ok. 2 cm
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g pomidorów
  • garść liści bazylii
  • trochę oliwy z oliwek
  • 8 jajek
  • 60 ml mleka
  • 40 g świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz

Kromki chleba piec ok. 5 min. w temp. 200° C, jeszcze cieple posmarowac zabkiem czosnku i pokroic w kostke.
Pomidory bez pestek pokroic w kostke, bazylie w waskie paski. Do foremki wysmarowanej oliwa wlozyc pomidory, chleb i bazylie. 
W wysokim naczyniu rozbic jajka i zmieszac je z mlekiem i parmezanem, doprawic sola i pieprzem. 
Pomidory z chlebem zalac masa serowo-jajeczna i piec ok. 30 min. w temp. 180° C

Podawac np. z jogurtem naturalnym z sola, pieprzem i swiezo posiekanymi ziolami.

Danie Dnia na Smakerze 21.07.2014  TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz