Frittata to rodzaj włoskiego omleta z patelni lub piekarnika, często z warzywami, idealny do remanentu w lodówce, ale tak smaczny, że warto też kupić wartościowe składniki do niej. Moja frittata ma smak i składniki klasycznej bruschetty - chrupiące pieczywo z nutką czosnku, pomidory, świeża bazylia. Wszystko pieczone jest w mieszance jajek, mleka i parmezanu.
Składniki dla 2-3 osób:
- 6 kromek ciabatty o grubości ok. 2 cm
- 1 ząbek czosnku
- 600 g pomidorów
- garść liści bazylii
- trochę oliwy z oliwek
- 8 jajek
- 60 ml mleka
- 40 g świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz
Pomidory bez pestek pokroic w kostke, bazylie w waskie paski. Do foremki wysmarowanej oliwa wlozyc pomidory, chleb i bazylie.
W wysokim naczyniu rozbic jajka i zmieszac je z mlekiem i parmezanem, doprawic sola i pieprzem.
Pomidory z chlebem zalac masa serowo-jajeczna i piec ok. 30 min. w temp. 180° C
W wysokim naczyniu rozbic jajka i zmieszac je z mlekiem i parmezanem, doprawic sola i pieprzem.
Pomidory z chlebem zalac masa serowo-jajeczna i piec ok. 30 min. w temp. 180° C
Podawac np. z jogurtem naturalnym z sola, pieprzem i swiezo posiekanymi ziolami.
Danie Dnia na Smakerze 21.07.2014 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz