Prosta, szybka i bardzo smaczna zapiekanka z puree ziemniaczanego, kiszonej kapusty i jabłka; wszystko pod chrupiącą pierzynką.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 cebule
- 450 g kapusty kiszonej
- 150 ml soku jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 2 jabłka (około 300 g)
- 2 - 3 kromki chleba tostowego lub białego pieczywa
- 3 łodygi tymianku
- 1/2 łyżki pieprzu z Espelette (Piment d´Espelette) lub chili
Ziemniaki pokrojone w kostke gotowac do miekkosci, odcedzic, wlozyc z powrotem do garnka i odparowac reszte wody, dodac mleko i 40 g masla, wszystko wymieszac i ubijac do powstania puree, doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Obydwie cebule pokroic w kostke, 1/4 ilosci udusic w 20 g masla az bedzie szklista, dodac kapuste kiszona, sok jablkowy i liscie laurowe, dusic pod przykryciem ok. 15 min. Jablka obrac, pokroic na czastki, dodac do kapusty i dusic jeszcze ok. 5 min, doprawic do smaku.
Do formy zaroodpornej wlozyc najpierw kapuste, potem warstwe puree i piec ok. 20 min. w temp. 200° C
W miedzyczasie smazyc ok. 15 min. reszte cebuli w masle, tosty pokruszyc i dodac do cebuli wraz z listkami tymianku i pieprzem z Espelette lub chili, smazyc jeszcze przez chwile na mocnym ogniu, doprawic sola i pieprzem, wylozyc cala mase tostowo-cebulowa na wierzch zapiekanki i piec jeszcze ok. 8 min, az nabierze zlotego koloru.
Podawac jeszcze goraca.
Danie Dnia na Smakerze 18.04.2017 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz