Ponieważ kruszonka jest moim ulubionym składnikiem ciasta, starałam się zrobić ciasto tylko z kruszonki, w sposób, który zawsze gwarantuje chrupąicy efekt. Przepis nadaje się do ciast ze wszystkimi owocami.
Składniki na tortownicę Ø 28 cm:
- 800 g rabarbaru lub innych owoców
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 400 g mąki
- 100 g płatków owsianych
Rabarbar umyc i pokroic na kawalki o dlugosci ok. 2 cm.
Maslo rozpuscic w duzym garnku, dodac cukier, cukier waniliowy, sól, make oraz platki, wszystko mieszajac caly czas WIDELCEM.
W ten sposób kruszonka powstaje automatycznie.
Foremke wysmarowac maslem, dodac polowe kruszonki, nastepnie rabarbar lub inne owoce, przykryc wszystko reszta kruszonki.
Jesli chcemy bardziej chrupiacy wierzch mozna posypac go przed pieczeniem odrobina cukru pudru.
Piec w temp. 200°C ok. 30 - 35 min.
Najlepiej smakuje na cieplo.
Jesli robimy ciasto z owoców bardziej slodkich, redukujemy odpowiednio ilosc cukru.
Podawac np. z sosm waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz