Insalata caprese to świetny przysmak, ale czasami może się znudzić. Dla tych, którzy chcą połączyć mozzarellę z pomidorami, przygotowałem nieco inną wersję, z kulkami mini mozzarelli, z pomidorowymi gnocchi i rukolą zamiast bazylii. Karmelizowane truskawki, ocet balsamiczny i aromatyczny pieprz podkreślają wyjątkowy i doskonały smak tego dania.
Składniki dla 4 osób:
- 150 g mini kulek mozzarelli
- 15 - 20 truskawek
- cukier
- rukola
- czerwony ocet balsamiczny
- pieprz
Pomidorowe gnocchi:
- 600 g ziemniaków
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 200 g mąki
- 50 g kaszy manny
- 50 g masła
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 żółtka
- oliwa z oliwek
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przepuszczamy przez maszynke. Dodajemy do nich make, kasze i stopione maslo, a nastepnie odcedzone i drobno posiekane pomidory, przecier pomidorowy, zóltka i doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy odrobine oliwy i wyrabiamy ciasto z którego robimy walki o srednicy ok. 1,5 cm.
Kroimy plastry i formujemy z nich gnocchi. Gotujemy tak dlugo, az wyplyna na wierzch.
W tym czasie przygotowujemy liscie rukoli, truskawki krótko karmelizujemy, az wciagna swój sok, z mozzarelli formujemy male kulki.
Ugotowane gnocchi smazymy krótko w odrobinie oliwy i dodajemy do salaty.
Salate skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy grubo zmielonym pieprzem.
Salate skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy grubo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz