11 lipca 2014

Insalata caprese inaczej

Insalata caprese to świetny przysmak, ale czasami może się znudzić. Dla tych, którzy chcą połączyć mozzarellę z pomidorami, przygotowałem nieco inną wersję, z kulkami mini mozzarelli, z pomidorowymi gnocchi i rukolą zamiast bazylii. Karmelizowane truskawki, ocet balsamiczny i aromatyczny pieprz podkreślają wyjątkowy i doskonały smak tego dania.


Składniki dla 4 osób:
  • 150 g mini kulek  mozzarelli
  • 15 - 20 truskawek
  • cukier
  • rukola
  • czerwony ocet balsamiczny
  • pieprz
Pomidorowe gnocchi:
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 200 g mąki
  • 50 g kaszy manny
  • 50 g masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 żółtka
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przepuszczamy przez maszynke. Dodajemy do nich make, kasze i stopione maslo, a nastepnie odcedzone i drobno posiekane pomidory, przecier pomidorowy, zóltka i doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy odrobine oliwy i wyrabiamy ciasto z którego robimy walki o srednicy ok. 1,5 cm. 
Kroimy plastry i formujemy z nich gnocchi. Gotujemy tak dlugo, az wyplyna na wierzch.

W tym czasie przygotowujemy liscie rukoli, truskawki krótko karmelizujemy, az wciagna swój sok, z mozzarelli formujemy male kulki. 
Ugotowane gnocchi smazymy krótko w odrobinie oliwy i dodajemy do salaty.

Salate skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy grubo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz