19 lipca 2014

Zielony sos frankfurcki

Doskonały sos z siedmiu ziół, popularny także poza Hesją. Klasyczna kompozycja ziół składa się z 7 składników: pietruszki, ogórecznika lekarskiego, szczawiu, trybuli, rzeżuchy, krwiściągu i szczypiorku. Zioła niedostępne w Polsce można zastąpić innymi.


Składniki na 4 porcje:
  • natka pietruszki
  • ogórecznik
  • szczaw
  • trybula
  • rzeżucha
  • krwiściąg
  • szczypiorek
  • 150 g jogurtu
  • 200 g  kwaśnej śmietany 
  • 200 g crème fraîche
  • 4-6 jajek
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • pól łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

W sklad tradycyjnej mieszanki ziól wchodza: natka pietruszki, ogóreczniik, szczaw, trybula, kwisciag, szczypior i rzezucha. Nie wszystkie sa byc moze dostepne w sklepach, ale na pewno mozna je spotkac na lakach, mozna tez oczywiscie zastapic je innymi ziolami np. melisa cytrynowa, koperkiem lub innymi.
Na 500 g (lacznie) smietany biore po peczka ziól, razem ok. 350g.
Ziola oplukac, pozbawic grubych lodyzek i wysuszyc. Drobno posiekac, nie miksowac.
Jajka ugotowac na twardo, jedno grubiej posiekane zostawic do dekoracji, pozostale drobno posiekac. 
Ogórki konserwowe równiez drobno posiekac.
Do ziól dodac smietane, ogórki, posiekane jajka, wszystko dokladnie wymieszac, nastepnie doprawic sokiem z cytryny, musztarda, sola pieprzem i jesli ktos lubi odrobina cukru.
Sos powinien byc gesty, jesli wypadnie zbyt gesty, mozna dodac odrobine zalewy z ogórków. Odstawic na jakis czas do lodówki, aby sie "przegryzl".

Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i ozdobiony posiekanym jajkiem,  czastkami  jajek lub polówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz