Tarta (albo quiche) z koprem włoskim w sosie miodowo-serowym. Sos zawdzięcza swój szczególny smak serowi pleśniowemu. Bardzo smaczne danie, łatwe i szybkie.
Składniki na 4 porcje:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 100 g serka śmietankowego
- 100 g sera pleśniowego
- biały pieprz
Fenkul pokroic, zmieszac w foremce z 4 lyzkami oliwy i miodem. Piec ok. 45 min. w temp. 150° C. Foremke na tarte wylozyc papierem do pieczenia, wlozyc plat ciasta, nakluc widelcem i piec ok. 15 min. w temp. 200° C. Nastepnie zmniejszyc temperature do 180° C, nalozyc na ciasto upieczony fenkul.
Roztrzepac jajka, dodac mleko, ser i pokruszony ser plesniowy, doprawic pieprzem. Fenkul zalac sosem i piec w temp. 180° C ok. 30 min.
Podawac na cieplo np. z salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz