14 lipca 2014

Tarta z koprem włoskim

Tarta (albo quiche) z koprem włoskim w sosie miodowo-serowym. Sos zawdzięcza swój szczególny smak serowi pleśniowemu. Bardzo smaczne danie, łatwe i szybkie.


Składniki na 4 porcje:
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki  miodu
  • 1 rolka ciasta francuskiego 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g serka śmietankowego
  • 100 g sera pleśniowego
  • biały pieprz

Fenkul pokroic, zmieszac w foremce z 4 lyzkami oliwy i miodem. Piec ok. 45 min. w temp. 150° C. Foremke na tarte wylozyc papierem do pieczenia, wlozyc plat ciasta, nakluc widelcem i piec ok. 15 min. w temp. 200° C. Nastepnie zmniejszyc temperature do 180° C, nalozyc na ciasto upieczony fenkul. 
Roztrzepac jajka, dodac mleko, ser i pokruszony ser plesniowy, doprawic pieprzem. Fenkul zalac sosem i piec w temp. 180° C ok. 30 min.

Podawac na  cieplo np. z salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz