Na bazie klasycznego połączenia mozzarelli i pomidorów powstała letnia sałatka z nektarynkami i makowym winegret, Wszystko w stylu alzackiej kuchni.
Składniki: dla 4 osób (jako przystawka):
- 3 nektarynki lub brzoskwinie
- 4 pomidory
- 1 duża mozzarella
- garść czarnych oliwek
- 1 papryczka chili
- 2 garści rukoli
Makowy winegret:
- 2 łyżki maku
- 5 łyżek czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyrzadzamy dressing. W tym celu prazymy mak na patelni bez tluszczu az nabierze aromatu.
Z pozostalych skladników robimy winegret i dodajemy mak, odstawiamy na jakis czas, az sie "przegryzie".
Nektarynki i pomidory kroimy na czastki, dodajemy do rukoli, na to kawalki mozzarelli, pokrojone oliwki i chili.
Przed podaniem dodac winegret.
Swietna jako przystawka lub lekka kolacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz