21 lipca 2014

Letnia sałatka z makowym winegret

Na bazie klasycznego połączenia mozzarelli i pomidorów powstała letnia sałatka z nektarynkami i makowym winegret, Wszystko w stylu alzackiej kuchni.


Składniki: dla 4 osób (jako przystawka):
  • 3 nektarynki lub brzoskwinie
  • 4 pomidory
  • 1 duża mozzarella 
  • garść czarnych oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 2 garści rukoli
Makowy winegret:
  • 2 łyżki maku
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przyrzadzamy dressing. W tym celu prazymy mak na patelni bez tluszczu az nabierze aromatu.
Z pozostalych skladników robimy winegret i dodajemy mak, odstawiamy na jakis czas, az sie "przegryzie".

Nektarynki i pomidory kroimy na czastki, dodajemy do rukoli, na to kawalki mozzarelli, pokrojone oliwki i chili.
Przed podaniem dodac winegret.

Swietna jako przystawka lub lekka kolacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz