Szybki i smaczny obiad lub kolacja na ciepło. Naleśniki z łososiem zapiekane w pysznym śmietanowym sosie.
Składniki na 4 porcje:
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- sól, pieprz
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 100 ml białego wina
- 200 ml śmietany
- 400 g świeżego łososia (cienkie plastry)
- 4 łyżeczki soku z cytryny.
- 2 gałązki koperku
- 100 g startego sera (np. gruyere)
Stopic maslo, dodac make, nastepnie biale wino i chwile gotowac. Doprawic, dodac smietane i podgrzac, ale juz nie gotowac. Na koniec rozpuscic ser w sosie.
Usmazyc cienkie nalesniki.
Lososia skropic cytryna i doprawic sola i pieprzem. Nadziac kazdy nalesnik plastrem lososia, wlozyc do foremki i zalac sosem. Piec ok. 10 min w temp. 220° C
Podawac posypane swiezym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz