1 lipca 2014

Zapiekane naleśniki z łososiem

Szybki i smaczny obiad lub kolacja na ciepło. Naleśniki z łososiem zapiekane w pysznym śmietanowym sosie.


Składniki na 4 porcje:
  • 4 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml śmietany
  • 400 g świeżego łososia (cienkie plastry)
  • 4  łyżeczki soku z cytryny.
  • 2 gałązki koperku
  • 100 g  startego sera  (np. gruyere)

Wymieszac wszystkie skladniki na nalesniki i odstawic na 30 min. 
Stopic maslo, dodac make, nastepnie biale wino i chwile gotowac. Doprawic, dodac smietane i podgrzac, ale juz nie gotowac. Na koniec rozpuscic ser w sosie. 
Usmazyc cienkie nalesniki. 
Lososia skropic cytryna i doprawic sola i pieprzem. Nadziac kazdy nalesnik plastrem lososia, wlozyc do foremki  i zalac sosem. Piec ok. 10 min w temp. 220° C

Podawac  posypane swiezym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz