10 sierpnia 2014

Crème brûlée

Crème brûlée czyli „przypalona śmietanka” - niekwestionowany król francuskich deserów, delikatny krem ​​zapiekany pod chrupiącą warstwą karmelu.


Składniki dla 6 osób:
  • 1 laska wanilii
  • 550 ml śmietany
  • 200 ml chudego mleka 
  • 10 żółtek
  • 5 łyżek cukru
Karmel:
  • 4 łyżki cukru 
  • lub 2 łyżki cukru i 2 łyżki cukru Mascobado

Wanilie przekroic wzdluz, wyskrobac ziarenka i wlozyc je do garnka. Wlac smietane i mleko, wszystko podgrzewac ciagle mieszajac, ale nie gotowac.
Zóltka i cukier wymieszac w misce trzepaczka, ale nie ubijac. Podgrzany i lekko ostudzony plyn wlewac powoli do zóltek, ciagle mieszajac. Mase przelac przez sito a nastepnie wlac do foremek. Foremki wstawic do naczynia z woda tak, aby woda pokrywala 2/3 foremki.
Piekarnik rozgrzac do 140°C, piec krem ok. 40 min az wierzch sie zetnie.
Krem najpierw wystudzic w temperaturze pokojowej, a nastepnie wstawic do lodówki na min. 4 godziny. Przed podaniem kazda porcje posypac lyzka cukru a nastepnie karmelizowac specjalnym palnikiem.

Podawac zanim karmel zmieknie. 
Sam krem powinien byc bardzo schlodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz