Łosoś zapiekany na ostro w miodzie, ze szpinakiem i sosem śmietanowym. Doskonałe, szybkie i bardzo smaczne danie z niewielką ilością składników.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g filetów z łososia
- 500 g szpinaku
- 200 ml śmietany
- 150 g tartego sera
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki serka śmietankowego
- sól i pieprz
- pieprz cayenne
- papryka w proszku
- przyprawa do ryb
- 1 papryczka chili
Swiezy szpinak odpowiednio przygotowac, zamrozony odmrozic, posolic i doprawic pieprzem cayenne, wlozyc do foremki.
Filety lososia posolic i ulozyc na szpinaku.
Cebule i czosnek posiekac, udusic w oleju, dodac smietane i ser smietankowy, doprawic do smaku.
Miód polaczyc z posiekana papryczka chili, slodka papryka i podgrzac (nie gotowac!) nastepnie posmarowac nim lososia i delikatnie skropic szpinak. Wszystko zalac sosem smietanowym i posypac startym serem.
Piec ok. 35 min. w temp. 185° C
W miedzyczasie smarowac lososia resztka miodu.
Cebule i czosnek posiekac, udusic w oleju, dodac smietane i ser smietankowy, doprawic do smaku.
Miód polaczyc z posiekana papryczka chili, slodka papryka i podgrzac (nie gotowac!) nastepnie posmarowac nim lososia i delikatnie skropic szpinak. Wszystko zalac sosem smietanowym i posypac startym serem.
Piec ok. 35 min. w temp. 185° C
W miedzyczasie smarowac lososia resztka miodu.
Podawac z ryzem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz