3 sierpnia 2014

Miodowy łosoś na ostro

Łosoś zapiekany na ostro w miodzie, ze szpinakiem i sosem śmietanowym. Doskonałe, szybkie i bardzo smaczne danie z niewielką ilością składników.


Składniki na 4 porcje:
  • 500 g filetów z łososia
  • 500 g szpinaku
  • 200 ml śmietany
  • 150 g  tartego sera
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • sól i pieprz
  • pieprz cayenne
  • papryka w proszku
  • przyprawa do ryb
  • 1 papryczka chili

Swiezy szpinak odpowiednio przygotowac, zamrozony odmrozic, posolic i doprawic pieprzem cayenne, wlozyc do foremki.
Filety lososia posolic i ulozyc na szpinaku. 
Cebule i czosnek posiekac, udusic w oleju, dodac smietane i ser smietankowy, doprawic do smaku. 
Miód polaczyc z posiekana papryczka chili, slodka papryka i podgrzac (nie gotowac!) nastepnie posmarowac nim lososia i delikatnie skropic szpinak. Wszystko zalac sosem smietanowym i posypac startym serem. 
Piec ok. 35 min. w temp. 185° C 
W miedzyczasie smarowac lososia resztka miodu.

Podawac z ryzem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz