21 sierpnia 2014

Praliny z koziego sera i gruszkowy chutney

Prosta, ale bardzo smaczna przekąska - świetne połączenie słodkiej gruszki i sera o zdecydowanym smaku.


Składniki na 4 porcje:  
  • 300 g koziego sera
  • skórka 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 4 gałązki tymianku
  • 100 g koziego sera
  • płatki chilli
  • siekane migdały
  • dowolne mieszane zioła
Gruszkowy  chutney:
  • 400 g gruszek
  • 1 szalotka
  • 1 mała  papryczka chili
  • 100 ml białego octu winnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru żelującego 2: 1

Kozi ser (istotna jest jego konsystencja - musi dac sie formowac i nie moze byc zbyt miekki) wymieszac ze skórka cytrynowa, miodem i listkami tymianku. Doprawic sola, pieprzem i ew. chili a nastepnie formowac kulki wielkosci praliny. Twardy kozi ser utrzec bardzo drobno, nastepnie obtoczyc w nim 1/3 pralin, 1/3 w mielonych migdalach i 1/3 w ziolach.
Kazda praline wlozyc do papierowj foremki i odstawic do lodówki.

Gruszki obrac, wyciac gnazda nasienne i pokroic  w kostke, szalotke równiez pokroic w drobna kostke. Imbir i papryczke chili drobno posiekac. 
Gruszki i szalotke zalac winem, dodac imbir, chili, cynamon, sól i wanilie, wszystko zagotowac i dusic ok. 10 min na malym ogniu.
Nastepnie wyjac laske wanilii, dodac cukier zelujacy, gotowac na duzym ogniu przez 4 minuty a potem wlac do goracych sloików, zamknac i postawic do góry dnem do wystygniecia.

Chutney podawac z pralinami i ew. cienkimi plastrami suszonych gruszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz