Prosta, ale bardzo smaczna przekąska - świetne połączenie słodkiej gruszki i sera o zdecydowanym smaku.
- 300 g koziego sera
- skórka 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 4 gałązki tymianku
- 100 g koziego sera
- płatki chilli
- siekane migdały
- dowolne mieszane zioła
Gruszkowy chutney:
- 400 g gruszek
- 1 szalotka
- 1 mała papryczka chili
- 100 ml białego octu winnego
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru żelującego 2: 1
Kozi ser (istotna jest jego konsystencja - musi dac sie formowac i nie moze byc zbyt miekki) wymieszac ze skórka cytrynowa, miodem i listkami tymianku. Doprawic sola, pieprzem i ew. chili a nastepnie formowac kulki wielkosci praliny. Twardy kozi ser utrzec bardzo drobno, nastepnie obtoczyc w nim 1/3 pralin, 1/3 w mielonych migdalach i 1/3 w ziolach.
Kazda praline wlozyc do papierowj foremki i odstawic do lodówki.
Gruszki obrac, wyciac gnazda nasienne i pokroic w kostke, szalotke równiez pokroic w drobna kostke. Imbir i papryczke chili drobno posiekac.
Gruszki obrac, wyciac gnazda nasienne i pokroic w kostke, szalotke równiez pokroic w drobna kostke. Imbir i papryczke chili drobno posiekac.
Gruszki i szalotke zalac winem, dodac imbir, chili, cynamon, sól i wanilie, wszystko zagotowac i dusic ok. 10 min na malym ogniu.
Nastepnie wyjac laske wanilii, dodac cukier zelujacy, gotowac na duzym ogniu przez 4 minuty a potem wlac do goracych sloików, zamknac i postawic do góry dnem do wystygniecia.
Chutney podawac z pralinami i ew. cienkimi plastrami suszonych gruszek.
Nastepnie wyjac laske wanilii, dodac cukier zelujacy, gotowac na duzym ogniu przez 4 minuty a potem wlac do goracych sloików, zamknac i postawic do góry dnem do wystygniecia.
Chutney podawac z pralinami i ew. cienkimi plastrami suszonych gruszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz