24 sierpnia 2014

Aromatyczny grzaniec

Zima bez aromatycznego grzańca jest jak Boże Narodzenie bez śniegu. Dobre czerwone wino, pomarańcze, jabłka i specjalna mieszanka przypraw ... i zima może nadchodzić.


Składniki na 1 litr:
  • 1 l czerwonego wina np. Pinot Noir, Merlot 
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • kilka lasek cynamonu
  • goździki
  • anyż
  • cukier (w zależności od upodobań)


Wszystkie skladniki (jablka i pomarancze pokrojone w plastry) podgrzewac pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 min nie dopuszczajac do zagotowania.
Nastepnie wylaczyc ogien i nadal pod przykryciem (!) odstawic na jakis czas, az grzaniec nabierze aromatu. Im dluzej, tym lepszy aromat...

Podawac ozdobiony uzytymi przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz