19 sierpnia 2014

Sałatka z fenkułu

Prosta, szybka i smaczna sałatka z kopru włoskiego z orzeźwiającym dressingiem jogurtowym.


Składniki na 10 porcji:
  • 2 duże bulwy kopru włoskiego
  • 400 g greckiego jogurtu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • skórka 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 szczypty cukru
  • sól, pieprz

Fenkuly przepolowic, wyciac glaby a nastepnie poszatkowac lub pokroic w cienkie plastry lub piórka. Z pozostalych skladników zrobic dressing i wszystko dokladnie wymieszac. Wstawic do lodówki, aby sie "przegryzla".

Salate mozna podac na lisciach dowolnej salaty, a  do dressingu, jesli ktos lubi mozna tez dodac "koper" z górnej czesci fenkulu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz