Prosta, szybka i smaczna sałatka z kopru włoskiego z orzeźwiającym dressingiem jogurtowym.
Składniki na 10 porcji:
- 2 duże bulwy kopru włoskiego
- 400 g greckiego jogurtu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- skórka 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 szczypty cukru
- sól, pieprz
Fenkuly przepolowic, wyciac glaby a nastepnie poszatkowac lub pokroic w cienkie plastry lub piórka. Z pozostalych skladników zrobic dressing i wszystko dokladnie wymieszac. Wstawic do lodówki, aby sie "przegryzla".
Salate mozna podac na lisciach dowolnej salaty, a do dressingu, jesli ktos lubi mozna tez dodac "koper" z górnej czesci fenkulu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz