Trochę inne muffinki, tym razem z oregano, smakują doskonale na przykład z dipem szczypiorkowym.
Składniki na 12 sztuk:
- 150 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 250 g mąki typ 550
- 15 ml oliwy z oliwek (3 łyżki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeży rozmaryn
Dip do muffinek:
Letnia wode wymieszac z cukrem i suchymi drozdzami, odstawic na 5 min. W innej misce dodac do maki oliwe z oliwek, sól, oregano i plynne drozdze. Wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie sie odrywac od brzegów miski.
Uformowac male kulki i wlozyc je do foremki na muffinki, nastepnie przykryc ja scierka i wstawic do piecyka na 10 min (temp. 50° C)
Po 10 minutach wyjac foremke z piecyka, nagrzac piecyk do 200° C, a muffinki lekko skropic woda, posypac maka i ozdobic igielkami rozmarynu. Piec 25-30 min.
Muffinki smakuja z dipem szczypiorkowym.
Muffinki podawac z dipem szczypiorkowym.
Po 10 minutach wyjac foremke z piecyka, nagrzac piecyk do 200° C, a muffinki lekko skropic woda, posypac maka i ozdobic igielkami rozmarynu. Piec 25-30 min.
Muffinki smakuja z dipem szczypiorkowym.
Ser smietankowy zmieszac w proporcjach 1:1 z twarozkiem 20%, posolic, dodac odrobine soku z cytryny, szczypte cukru i posiekany szczypior.
Muffinki podawac z dipem szczypiorkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz