17 sierpnia 2014

Ziołowe muffinki

Trochę inne muffinki, tym razem z oregano, smakują doskonale  na przykład z dipem szczypiorkowym.


Składniki na 12 sztuk:
  • 150 ml letniej wody 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 250 g mąki typ 550
  • 15 ml oliwy z oliwek (3 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeży rozmaryn
Dip do muffinek:
  • serek śmietankowy
  • twaróg (20%)
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • trochę soku z cytryny
  • świeży szczypiorek

Letnia wode wymieszac z cukrem i suchymi drozdzami, odstawic na 5 min. W innej misce dodac do maki oliwe z oliwek, sól, oregano i plynne drozdze. Wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie sie odrywac od brzegów miski.
Uformowac male kulki i wlozyc je do foremki na muffinki,  nastepnie przykryc ja  scierka i wstawic do piecyka na 10 min (temp. 50° C) 
Po 10 minutach wyjac foremke z piecyka, nagrzac piecyk do 200° C, a muffinki lekko skropic woda, posypac maka i ozdobic igielkami rozmarynu. Piec 25-30 min.

Muffinki smakuja z dipem szczypiorkowym.
Ser smietankowy zmieszac w proporcjach 1:1 z twarozkiem 20%, posolic, dodac odrobine soku z cytryny, szczypte cukru i posiekany szczypior.

Muffinki podawac z dipem szczypiorkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz