22 sierpnia 2014

Sałatka makaronowa "prawie grecka"

Spontaniczne połączenie greckiego makaronu, białej fasoli, cykorii i koziego sera. Cytryna, tymianek i orzeszki pinii wzmacniają smak tej niezwykłej sałatki.


Składniki dla 4-6 osób:
  • 500 g makaronu kritharaki
  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 cykorie
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 300 g kremowego sera owczego
  • świeże liście tymianku
  • sok i skórka cytryny
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki białego octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • cukier

Ugotowac makaron i fasole (jesli fasola z puszki - odcedzic)
Cykorie umyc, wyciac glaba i pokroic w waskie paski. Mozna uzyc surowej cykorii lub krótko uduszonej w masle z odrobina cukru i doprawionej sola i pieprzem. 
Makaron wymieszac z fasola, cykoria, oliwa z oliwek, sokiem i skórka z cytryny i octem balsamicznym. Doprawic sola, pieprzem i cukrem. Dodac listki swiezego tymianku.


Podawac z uprazonymi bez tluszczu orzeszkami piniowymi i pokruszonym  owczym serem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz