Spontaniczne połączenie greckiego makaronu, białej fasoli, cykorii i koziego sera. Cytryna, tymianek i orzeszki pinii wzmacniają smak tej niezwykłej sałatki.
Składniki dla 4-6 osób:
- 500 g makaronu kritharaki
- 2 puszki białej fasoli
- 3 cykorie
- 100 g orzeszków piniowych
- 300 g kremowego sera owczego
- świeże liście tymianku
- sok i skórka cytryny
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki białego octu balsamicznego
- sól, pieprz
- cukier
Ugotowac makaron i fasole (jesli fasola z puszki - odcedzic)
Cykorie umyc, wyciac glaba i pokroic w waskie paski. Mozna uzyc surowej cykorii lub krótko uduszonej w masle z odrobina cukru i doprawionej sola i pieprzem.
Makaron wymieszac z fasola, cykoria, oliwa z oliwek, sokiem i skórka z cytryny i octem balsamicznym. Doprawic sola, pieprzem i cukrem. Dodac listki swiezego tymianku.
Podawac z uprazonymi bez tluszczu orzeszkami piniowymi i pokruszonym owczym serem.
Makaron wymieszac z fasola, cykoria, oliwa z oliwek, sokiem i skórka z cytryny i octem balsamicznym. Doprawic sola, pieprzem i cukrem. Dodac listki swiezego tymianku.
Podawac z uprazonymi bez tluszczu orzeszkami piniowymi i pokruszonym owczym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz