11 sierpnia 2014

Kokosowe donuts

Genialnie prosty i szybki przepis na 12 donutsów  (tyle się mieści w mojej foremce)


Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
Polewa:
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki płynnego masła
  • 2 łyżeczki mleka
  • wiórki kokosowe

Przesiac make z proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana. W drugiej misce wymieszac widelcem mleczko kokosowe, olej kokosowy ( jesli nie jest plynny nalezy go troche podgrzac), cukier i jajka. 
Nastepnie dodac plynne skladniki do sypkich i mieszac tylko tak dlugo, az utworza jednolita mase. Przelozyc ciasto do jednorazowego rękawa cukierniczego lub do torebki foliowej (odciac róg) i wlozyc do natluszczonej formy na donuts. 
Piec w nagrzanym piekarniku 12-15 min w temp. 190°C 
Po upieczeniu odczekac 5 min. nastepnie wyjac je z formy i studzic na ruszcie.

Przygotowac lukier w okraglej miseczce, troche wiekszej od jednego paczka.
W tym celu wymieszac cukier puder z plynnym maslem i mlekiem a nastepnie zanurzac kolejno donutsy górna czescia i natychmiast obtoczyc je wiórkami kokosowymi lub cukrem.

Donuts smakuja najlepiej gdy sa swieze. Mozna je jednak przechowac  do nastepnego dnia w zamknietym pojemniku wylozonym na dnie papierem do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz