Genialnie prosty i szybki przepis na 12 donutsów (tyle się mieści w mojej foremce)
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skrobi
- 200 ml mleka kokosowego
- 60 ml oleju kokosowego
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
Polewa:
Przesiac make z proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana. W drugiej misce wymieszac widelcem mleczko kokosowe, olej kokosowy ( jesli nie jest plynny nalezy go troche podgrzac), cukier i jajka.
Nastepnie dodac plynne skladniki do sypkich i mieszac tylko tak dlugo, az utworza jednolita mase. Przelozyc ciasto do jednorazowego rękawa cukierniczego lub do torebki foliowej (odciac róg) i wlozyc do natluszczonej formy na donuts.
Piec w nagrzanym piekarniku 12-15 min w temp. 190°C
Po upieczeniu odczekac 5 min. nastepnie wyjac je z formy i studzic na ruszcie.
Nastepnie dodac plynne skladniki do sypkich i mieszac tylko tak dlugo, az utworza jednolita mase. Przelozyc ciasto do jednorazowego rękawa cukierniczego lub do torebki foliowej (odciac róg) i wlozyc do natluszczonej formy na donuts.
Piec w nagrzanym piekarniku 12-15 min w temp. 190°C
Po upieczeniu odczekac 5 min. nastepnie wyjac je z formy i studzic na ruszcie.
Przygotowac lukier w okraglej miseczce, troche wiekszej od jednego paczka.
W tym celu wymieszac cukier puder z plynnym maslem i mlekiem a nastepnie zanurzac kolejno donutsy górna czescia i natychmiast obtoczyc je wiórkami kokosowymi lub cukrem.
Donuts smakuja najlepiej gdy sa swieze. Mozna je jednak przechowac do nastepnego dnia w zamknietym pojemniku wylozonym na dnie papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz