15 sierpnia 2014

Amerykańskie ciasto biszkoptowe

Znany jako Angel Food Cake, jest najpopularniejszym biszkoptem w Stanach Zjednoczonych. Delikatny jak puch, nie zawiera tłuszczu, szczególnie dobrze smakuje z bitą śmietaną i letnimi owocami, w tym przypadku z białymi porzeczkami. W rzeczywistości ten biszkopt nie wymaga spulchniaczy, ale dotyczy to tylko tych, którzy mają już doświadczenie w pieczeniu tego typu ciasta. Dla pewności zalecany jest winian potasu. Jeśli nie mamy go pod ręką, można oprócz cukru dodać do piany z białek łyżeczkę soku z cytryny.


Składniki na foremkę Ø 25 cm: 

  • 125 g mąki
  • 250 g cukru
  • 10 białek 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (np. Cream of Tartar) lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
  • 200 ml śmietany
  • 1 opakowanie  Śmietan-fix
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 250 g białych porzeczek

Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
Make wymieszac z polowa  cukru i trzykrotnie przecedzic. Bialka ubijac ze szczypta soli, ekstraktem waniliowym i winianem potasu (lub sokiem z cytryny, ew, poroszkiem do pieczenia),  gdy piana bedzie prawie sztywna, dodac reszte cukru. Piana nie moze byc tak sucha i sztywna jak na bezy. Nastepnie dodawac w kilku turach make, przez caly czas delikatnie mieszajac.
Ciasto wlozyc do formy - bardzo istotne jest aby nie byla ona natluszczona, wysypana maka ani nie zawierala papieru do pieczenia. Forma powinna byc sucha, aby ciasto moglo sie do niej przykleic i nie opadlo. 
Ciato mozna kilkakrotnie "przeciac" nozem w celu usuniecia duzych pecherzy powietrza.
Piec w temp. 180° C (góra dól) ok. 40 minut.
Ciasto wyrasta ponad foremke, ale pod koniec pieczenia opada do jej poziomu.
Po wyjeciu studzic ciasto na kratce w foremce do góry nogami, aby nie opadlo.

Po ostudzeniu ciasta smietane ubijamy ze Smietan fixem, dodajemy twarozek, ewentualnie slodziny, smarujemy ciasto kremem i ozdabiamy owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz