Znany jako Angel Food Cake, jest najpopularniejszym biszkoptem w Stanach Zjednoczonych. Delikatny jak puch, nie zawiera tłuszczu, szczególnie dobrze smakuje z bitą śmietaną i letnimi owocami, w tym przypadku z białymi porzeczkami. W rzeczywistości ten biszkopt nie wymaga spulchniaczy, ale dotyczy to tylko tych, którzy mają już doświadczenie w pieczeniu tego typu ciasta. Dla pewności zalecany jest winian potasu. Jeśli nie mamy go pod ręką, można oprócz cukru dodać do piany z białek łyżeczkę soku z cytryny.
- 125 g mąki
- 250 g cukru
- 10 białek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (np. Cream of Tartar) lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
- 200 ml śmietany
- 1 opakowanie Śmietan-fix
- 100 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 250 g białych porzeczek
Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
Make wymieszac z polowa cukru i trzykrotnie przecedzic. Bialka ubijac ze szczypta soli, ekstraktem waniliowym i winianem potasu (lub sokiem z cytryny, ew, poroszkiem do pieczenia), gdy piana bedzie prawie sztywna, dodac reszte cukru. Piana nie moze byc tak sucha i sztywna jak na bezy. Nastepnie dodawac w kilku turach make, przez caly czas delikatnie mieszajac.
Po ostudzeniu ciasta smietane ubijamy ze Smietan fixem, dodajemy twarozek, ewentualnie slodziny, smarujemy ciasto kremem i ozdabiamy owocami.
Ciasto wlozyc do formy - bardzo istotne jest aby nie byla ona natluszczona, wysypana maka ani nie zawierala papieru do pieczenia. Forma powinna byc sucha, aby ciasto moglo sie do niej przykleic i nie opadlo.
Ciato mozna kilkakrotnie "przeciac" nozem w celu usuniecia duzych pecherzy powietrza.
Piec w temp. 180° C (góra dól) ok. 40 minut.
Ciasto wyrasta ponad foremke, ale pod koniec pieczenia opada do jej poziomu.
Po wyjeciu studzic ciasto na kratce w foremce do góry nogami, aby nie opadlo.
Po ostudzeniu ciasta smietane ubijamy ze Smietan fixem, dodajemy twarozek, ewentualnie slodziny, smarujemy ciasto kremem i ozdabiamy owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz