25 sierpnia 2014

Danie z ... niczego

Szybko, tanio i smacznie to najlepszy sposób na opisanie dania przygotowanego na patelni z resztek lub składników, które zawsze mamy w domu. Najlepiej smakuje z grillowaną kiełbasą, ale można też oczywiscie użyć innej kiełbasy.


Składniki na 4 porcje:
  • 700 g  ziemniaków gotowanych w mundurkach
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 gałązki majeranku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 kiełbaski grillowe lub podobne
  • sól, pieprz

Kielbaski usmazyc w calosci, wyjac z patelni i pokroic w plastry.
Gotowane ziemniaki obrac i pokroic w plastry lub kostke. 
Jablka ze skórka pokroic w kostke i skropic sokiem z cytryny, aby nie stracily koloru. 
Cebule pokroic w piórka, majeranek umyc, wysuszyc i posiekac. Mozna tez uzyc suszonego. 
W tluszczu po kielbaskach podsmazyc cebule, dodac jablka, smazyc ok. 7 minut az nabiora koloru, nastepnie dodac ziemniaki i smazyc jeszcze chwile, az sie wszystko przyrumieni.

Na koniec dodac pokrojone kielbaski i doprawic sola, pieprzem i majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz