5 sierpnia 2014

Szafranowy kuczak po arabsku

Bardzo prosty przepis na kurczaka w szafranie z sałatką tabbouleh, kaszą bulgur i warzywami.


Składniki dla 2 osób:
  • 2 udka kurczaka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka nitek szafranu (1-2 g)
  • 1 łyżka proszku curry
  • 1 / 2-1 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 / 2-1 łyżeczka papryki
  • sól
  • 1 łyżeczka rosołu z kurczaka
  • 1-2 łyżki wrzącej wody
Bulgur z warzywami:
  • 225 ml wody
  • 60 g  kaszy bulgur
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szalotka
  • 1/2 ogórka
  • 1 pomidor
  • 1/2 żółtej papryki
  • natka pietruszki
  • mięta
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Udka podzielic na czesci, podsmazyc na oliwie, przyprawy wymieszac i posypac nimi mieso, zalac rosolem i dusic pod przykryciem na malym ogniu ok. 30 min.
Pod koniec podsmazyc udka jeszcze raz na patelni, aby nabraly koloru.


Salatka:
Bulgur przygotowac wg. przepisu, dodac do niego drobno posiekana szalotke i wymieszac.  Pozostale warzywa pokroic w drobna kostke, pietruszke i miete posiekac. Wszystko razem wymieszac, doprawic cytryna, oliwa, sola i pieprzem.
Salatka i (jesli ktos lubi) równiez hummus sa doskonalymi dodatkami do kurczaka.

Salatka i (jesli ktos lubi) równiez hummus sa doskonalymi dodatkami do kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz