Bardzo prosty przepis na kurczaka w szafranie z sałatką tabbouleh, kaszą bulgur i warzywami.
Składniki dla 2 osób:
- 2 udka kurczaka
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka nitek szafranu (1-2 g)
- 1 łyżka proszku curry
- 1 / 2-1 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 / 2-1 łyżeczka papryki
- sól
- 1 łyżeczka rosołu z kurczaka
- 1-2 łyżki wrzącej wody
Bulgur z warzywami:
- 225 ml wody
- 60 g kaszy bulgur
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szalotka
- 1/2 ogórka
- 1 pomidor
- 1/2 żółtej papryki
- natka pietruszki
- mięta
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Udka podzielic na czesci, podsmazyc na oliwie, przyprawy wymieszac i posypac nimi mieso, zalac rosolem i dusic pod przykryciem na malym ogniu ok. 30 min.
Pod koniec podsmazyc udka jeszcze raz na patelni, aby nabraly koloru.
Salatka:
Bulgur przygotowac wg. przepisu, dodac do niego drobno posiekana szalotke i wymieszac. Pozostale warzywa pokroic w drobna kostke, pietruszke i miete posiekac. Wszystko razem wymieszac, doprawic cytryna, oliwa, sola i pieprzem.
Salatka i (jesli ktos lubi) równiez hummus sa doskonalymi dodatkami do kurczaka.
Salatka i (jesli ktos lubi) równiez hummus sa doskonalymi dodatkami do kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz