23 sierpnia 2014

Pasta z serem feta, z wędzonym pstrągiem i hummus

Pasta z serem feta i ziołami, pasta z wędzonego pstrąga i hummus to trzy pyszne dodatki, które można zrobić dosłownie w kilka minut. Mikser przejmuje za nas prawie cały proces przygotowania.


Pasta z serem feta:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki bez łodyg
  • 1/2 pęczka bazylii bez łodyg
  • 200 g sera feta
  • 300 g serka śmietankowego
  • szczypta pieprzu cayenne
Pasta z wędzonym pstrągiem:
  • 1 dymka
  • 200 g wędzonego fileta z pstrąga 
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżeczka wasabi
Hummus:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g gotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka pietruszki
  •  sól i pieprz

PASTA Z SEREM FETA

Obrany zabek czosnku miksowac ok. 10 sek. z ziolami.
Dodac pozostale skladniki i miksowac ok. 20 sek.
Doprawic pieprzem cayenne.

PASTA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM

Dymke umyc i pokroic w waskie plasterki.
Pozostale skladniki miksowac ok. 30 sek.
Wymieszac z dymka.

HUMMUS

Zabki czosnku obrac, drobno pokroic, posypac kurkuma lub kminem rzymskim i smazyc krótko na oleju, az "pusci" aromat.
Ugotowana ciecierzyce miksowac z pozostalymi skladnikami az powstanie gladka masa, dodac czosnek i jeszcze chwile miksowac.
Doprawic sola i pieprzem.

Pasty możemy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach w lodówce co najmniej kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz