1 sierpnia 2014

Krakersy z rozmarynem.

Krakersy ze śródziemnomorską nutką, z dodatkiem oliwy z oliwek i rozmarynu. Nadają się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do różnorodnych dań, nie tylko śródziemnomorskich.



Składniki na 4 porcje: 
  • igiełki rozmarynu utarte w moździerzu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 20 g drobno startego parmenzanu
  • 125 g mąki
  • 2-3 szczypty soli
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki śmietany
  • gruba sól morska

Ze wszystkich skladników wyrobic ciasto, splaszczyc je i wlozyc miedzy 2 warstwami papieru do pieczenia. Rozwalkowac i pociac w prostokaty. Posypac sola morska.
Piec w temp. 200°C ok.13-15 minut.

Ostudzic i podawac solo lub z dodatkami. Najlepiej przechowywac w blaszanym pudelku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz