16 sierpnia 2014

Czekoladowy sernik z wiśniami

Sernik bez pieczenia, na spodzie z cantuccini (włoskie ciasteczka migdałowe), z kremem mascarpone i białą czekoladą, ozdobiony wiśniami w białej czekoladzie.


Składniki na foremkę Ø 24 cm:    
  • 200 g Cantuccini (lub inne ciastka)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • starta skórka cytryny 
Nadzienie:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g chudego twarogu 
  • 200 g białej czekolady
  • ekstrakt waniliowy
Dekoracja:
  • wiśnie
  • 100 g białej czekolady

Herbatniki zmiksowac lub pokruszyc, dodac roztopione maslo, sól i starta skórke cytrynowa, dokladnie wymieszac i przelozyc mase do tortownicy tworzac boki o wysokosci ok 1 cm. Wstawic do lodówki.
Czekolade roztopic i lekko schlodzic, twarozek z mascarpone i wanilia miksowac ok. 1 min. dodac roztopiona czekolade a nastepnie wylozyc mase kremowa na spód sernika. 
Wstawic ponownie do lodówki.

Roztopic reszte czekolady, zanurzac w niej kolejno wisnie i suszyc je na papierze do pieczenia.
Aby wisnie staly równo na serniku, mozna przed zanurzeniem w czekoladzie odciac kawalek spodu.

Przed podaniem sernik udekorowac wisniami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz