Sernik bez pieczenia, na spodzie z cantuccini (włoskie ciasteczka migdałowe), z kremem mascarpone i białą czekoladą, ozdobiony wiśniami w białej czekoladzie.
- 200 g Cantuccini (lub inne ciastka)
- 100 g masła
- szczypta soli
- starta skórka cytryny
Nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 250 g chudego twarogu
- 200 g białej czekolady
- ekstrakt waniliowy
Dekoracja:
Herbatniki zmiksowac lub pokruszyc, dodac roztopione maslo, sól i starta skórke cytrynowa, dokladnie wymieszac i przelozyc mase do tortownicy tworzac boki o wysokosci ok 1 cm. Wstawic do lodówki.
Czekolade roztopic i lekko schlodzic, twarozek z mascarpone i wanilia miksowac ok. 1 min. dodac roztopiona czekolade a nastepnie wylozyc mase kremowa na spód sernika.
Wstawic ponownie do lodówki.
Roztopic reszte czekolady, zanurzac w niej kolejno wisnie i suszyc je na papierze do pieczenia.
Wstawic ponownie do lodówki.
Roztopic reszte czekolady, zanurzac w niej kolejno wisnie i suszyc je na papierze do pieczenia.
Aby wisnie staly równo na serniku, mozna przed zanurzeniem w czekoladzie odciac kawalek spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz