Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach śródziemnomorskich. Czy to Grecja, Hiszpania, Turcja, Pld. Francja czy Maroko - w zależności od składników ciasto smakuje inaczej w każdym kraju. Inspiracją do mojego ciasta była grecka spanakopita, nadziewana szpinakiem, fetą, rodzynkami i orzeszkami pinii.
Składniki dla 5-6 osób:
- 1 kg świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g greckiego sera feta
- 1 łyżka orzechów piniowych lub siekanych migdałów
- 1 łyżka rodzynek
- 3 jajka
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
Orzeszki smazymy krótko na patelni bez tluszczu (jesli wolimy migdaly, smazymy je w 1 lyzce oliwy z oliwek).
Ziarenka ziela angielskiego ucieramy drobno w mozdzierzu, ser feta kruszymy na kawalki.
Cebule i czosnek drobno siekamy i smazymy krótko w oleju, nastepnie dodajemy szpinak, dusimy na srednim ogniu ok. 5 minut ciagle mieszajac. Doprawiamy sola, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem.
Po ostudzeniu mieszamy z serem feta, jajkami, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
Wilgotna forme wykladamy polowa ciasta, lacznie z bokami.
Do foremki wkladamy mase szpinakowa. Przykrywamy druga czescia ciasta, brzegi mocno sklejamy, ew. ozdabiamy je resztkami ciasta.
Wierzch smarujemy roztrzepanym zóltkiem lub maslem i nacinamy górna warstwe ciasta.
Pieczemy 40-50 min. w temp. 180° C
Ciasto podajemy jeszcze cieple, ale smakuje równiez na zimno.
Ziarenka ziela angielskiego ucieramy drobno w mozdzierzu, ser feta kruszymy na kawalki.
Cebule i czosnek drobno siekamy i smazymy krótko w oleju, nastepnie dodajemy szpinak, dusimy na srednim ogniu ok. 5 minut ciagle mieszajac. Doprawiamy sola, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem.
Po ostudzeniu mieszamy z serem feta, jajkami, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
Wilgotna forme wykladamy polowa ciasta, lacznie z bokami.
Wierzch smarujemy roztrzepanym zóltkiem lub maslem i nacinamy górna warstwe ciasta.
Pieczemy 40-50 min. w temp. 180° C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz