15 maja 2014

Greckie ciasto szpinakowe z serem feta

Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach śródziemnomorskich.  Czy to Grecja, Hiszpania, Turcja, Pld. Francja czy Maroko - w zależności od składników ciasto smakuje inaczej w każdym kraju. Inspiracją do mojego ciasta była grecka spanakopita, nadziewana szpinakiem, fetą, rodzynkami i orzeszkami pinii.


Składniki dla 5-6 osób:
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 200 g greckiego sera feta
  • 1 łyżka orzechów piniowych lub siekanych migdałów 
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3 jajka
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego

Szpinak wyplukac i jeszcze wilgotny wlozyc do garnka (bez zadnych dodatków) na duzym ogniu na ok. 5 minut, nastepnie odcedzic przez sito, wycisnac i pokroic na srednie kawalki.
Orzeszki smazymy krótko na patelni bez tluszczu (jesli wolimy migdaly, smazymy je w 1 lyzce oliwy z oliwek).
Ziarenka ziela angielskiego ucieramy drobno w mozdzierzu, ser feta  kruszymy na kawalki.
Cebule i czosnek drobno siekamy i smazymy krótko w oleju, nastepnie dodajemy szpinak, dusimy na srednim ogniu ok. 5 minut ciagle mieszajac. Doprawiamy sola, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem.
Po ostudzeniu mieszamy z serem feta, jajkami, rodzynkami i orzeszkami piniowymi.
Wilgotna forme wykladamy polowa ciasta, lacznie z bokami.

Do foremki wkladamy mase szpinakowa. Przykrywamy druga czescia ciasta, brzegi mocno sklejamy, ew. ozdabiamy je resztkami ciasta.

Wierzch smarujemy roztrzepanym zóltkiem lub  maslem i nacinamy górna  warstwe  ciasta.
Pieczemy 40-50 min. w temp. 180° C

Ciasto podajemy jeszcze cieple, ale  smakuje równiez na zimno.

Danie dnia na Smakerze 25.05.2014 TUTAJ

6  DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz