Szybkie i bardzo smaczne danie. Można je przygotować na wiele sposobów w zależności od dodanych przypraw. Moja wersja ma orientalny charakter - z kolendrą i przyprawą ras el hanout (marokańska mieszanka gałki muszkatołowej, suszonych płatków róży, cynamonu, anyżu, kurkumy, chilli, białego pieprzu, imbiru, goździków, ziół angielskich, kardamonu i alpinii). Smakuje również z papryką, imbirem i curry lub z pietruszką, tymiankiem i majerankiem. Do tego sos gorgonzola.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g dyni
- 300 g ziemniaków
- 100 g dymki
- 50 g prażonych orzechów laskowych
- garść pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- sól pomarańczowa
- szczypta mielonej kolendry
- przyprawa ras el hanout
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Sos gorgonzola:
Dynie i ziemniaki zetrzec na tarce, dymke przekroic na pól i pokroic w waskie paski, prazone orzeszki zmielic i wszystko wymieszac z maka. Doprawic sola, pieprzem, kolendra i przyprawa Ras el Hanout. Uformowac plaskie placki. Smazyc na goracym oleju na zloty kolor, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc dalsze 10 min. obracajac co jakis czas.Przygotowac sos. Ser pokroic w kostke. Szalotke obrac i drobno posiekac, smazyc 2-3 min. na masle. Dodac smietane, potem ser i mieszac tak dlugo trzepaczka, az sie ser rozpusci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz