10 maja 2014

Placki z dyni z sosem gorgonzola

Szybkie i bardzo smaczne danie. Można je przygotować na wiele sposobów w zależności od dodanych przypraw. Moja wersja ma orientalny charakter -  z kolendrą i przyprawą ras el hanout (marokańska mieszanka gałki muszkatołowej, suszonych płatków róży, cynamonu, anyżu, kurkumy, chilli, białego pieprzu, imbiru, goździków, ziół angielskich, kardamonu i alpinii). Smakuje  również   z papryką, imbirem i curry lub z pietruszką, tymiankiem i majerankiem. Do tego sos gorgonzola.


Składniki na 4 porcje:
  • 200 g dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g  dymki  
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • garść pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • sól pomarańczowa
  • szczypta mielonej kolendry
  • przyprawa ras el hanout
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek 

Sos gorgonzola:
  • 150 g gorgonzoli
  • 1 łyżka masła
  • 350 g śmietany
  • 1 szalotka

Dynie i ziemniaki zetrzec na tarce, dymke przekroic na pól i pokroic w waskie paski, prazone orzeszki zmielic i wszystko wymieszac z maka. Doprawic sola, pieprzem, kolendra i przyprawa Ras el Hanout. Uformowac plaskie placki. Smazyc na goracym oleju na zloty kolor, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc dalsze 10 min. obracajac co jakis czas.

Przygotowac sos. Ser pokroic w kostke. Szalotke obrac i drobno posiekac, smazyc 2-3 min. na masle. Dodac smietane, potem ser i mieszac tak dlugo trzepaczka, az sie ser rozpusci.

Placki podawac z sosem i salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz