4 maja 2014

Pierś z kaczki z owocami

Pierś kaczki pieczona na suszonych owocach, wyjątkowo soczysta i smaczna. Zmodyfikowany przepis mojego ekologicznego sprzedawcy drobiu i nabiału.


Składniki dla 4 osób:
  • 4 filety z piersi kaczki
  • 2 duże cebule
  • 300 g suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, morele
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz do smażenia

Cebule obrac i pokroici, zmieszac z owocami i rodzynkami, ulozyc w lekko natluszczonej formie. Na owocach ulozyc piersi kaczki (skóra do góry) i naciac kilkakrotnie. Posypac przyprawami. 
Piec ok 75 min w temp 180° C, a nastepnie ok. 10 minut w temp. 220° C. Polewac co jakis czas wlasnym sosem.

Podawac klasycznie z ziemniakami i buraczkami lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz