Pierś kaczki pieczona na suszonych owocach, wyjątkowo soczysta i smaczna. Zmodyfikowany przepis mojego ekologicznego sprzedawcy drobiu i nabiału.
Składniki dla 4 osób:
4 filety z piersi kaczki
2 duże cebule
300 g suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, morele
4 łyżeczki rodzynek
sól, pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia
Cebule obrac i pokroici, zmieszac z owocami i rodzynkami, ulozyc w lekko natluszczonej formie. Na owocach ulozyc piersi kaczki (skóra do góry) i naciac kilkakrotnie. Posypac przyprawami.
Piec ok 75 min w temp 180° C, a nastepnie ok. 10 minut w temp. 220° C. Polewac co jakis czas wlasnym sosem.
Podawac klasycznie z ziemniakami i buraczkami lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz