5 maja 2014

Egzotyczny kurczak w mleku kokosowym


Składniki dla 4 osób:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 300 g fasolki
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • curry, kurkuma, kolendra
  • garam masala
  • olej  do smażenia

Filety z kurczaka pokroic na male kawalki i bejcowac w marynacie z oleju i przypraw, nastepnie krótko podsmazyc dodac pokrojone w kawalki warzywa, smazyc jeszcze chwile i zalac bulionem.  
Dodac przyprawy (w tym spora ilosc curry, az do zabarwienia sosu). 
Dusic na srednim ogniu ok. 25-30 minut, 10 minut przed koncem dodac mleko kokosowe i doprawic w razie potrzeby.
Podawac z ryzem.

Przepis na garam masala TUTAJ 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz