19 maja 2014

Gołąbki rybne z sosem chrzanowym

Trochę inne gołąbki - z czerwonej kapusty, nadziewane rybą, w smacznym sosie śmietanowo-chrzanowym.


Składniki na 4 porcje:
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 500 g filetów rybnych 
  • 1 bułeczka
  • 1 czerwona  cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól limonkowa
  • 1 linonka
Sos chrzanowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1/8 l bulionu warzywnego lub białego wina
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 150 ml śmietany
  • 1/2 pęczek koperku
  • sól limonkowa
  • sok z limonki

6-8 lisci kapusty przygotowujemy jak na golabki (blanszujemy 8-10 minut)
Bulke moczymy w wodzie, filet rybny, cebule i koperek drobno siekamy.  Specjalna skrobaczka albo tarka ucieramy skóre limonki. 
Wszystkie skladniki wkladamy do miski, dodajemy jajko i wyrabiamy mase rybna. Doprawiamy sola i pieprzem. 
Nadzienie zawijamy w liscie kapusty i smazymy na masle, nastepnie dodajemy rosól lub wino i dusimy ok. 15-20 min.
Golabki wyjmujemy z garnka, a do sosu z duszenia dodajemy smietane i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy chrzanem, sokiem z limonki i sola.

Podawac z ziemniakami, choc z sosem chrzanowym golabki smakuja nawet bez innych dodatków.

2 komentarze:

  1. Znalazłam! To TO są te gołąbki z czerwonej kapustki z rybą! Niestety, moja czerwona kapusta pozostała w fazie drugiego liścia (teraz to już w fazie obżartego przez ślimaki głąba), ale przepis jest bardzo smakowity :-) Miło chociaż popatrzyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszkam w Hamburgu, a ryby i owoce morza sa tu bardziej popularne niz mieso, wiec sa bardzo czesto czescia skladowa moich posilków.

      Usuń