Trochę inne gołąbki - z czerwonej kapusty, nadziewane rybą, w smacznym sosie śmietanowo-chrzanowym.
Składniki na 4 porcje:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 500 g filetów rybnych
- 1 bułeczka
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- 1/2 pęczka koperku
- sól limonkowa
- 1 linonka
Sos chrzanowy:
- 1 łyżka masła
- 1/8 l bulionu warzywnego lub białego wina
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 150 ml śmietany
- 1/2 pęczek koperku
- sól limonkowa
- sok z limonki
6-8 lisci kapusty przygotowujemy jak na golabki (blanszujemy 8-10 minut)
Bulke moczymy w wodzie, filet rybny, cebule i koperek drobno siekamy. Specjalna skrobaczka albo tarka ucieramy skóre limonki.
Wszystkie skladniki wkladamy do miski, dodajemy jajko i wyrabiamy mase rybna. Doprawiamy sola i pieprzem.
Nadzienie zawijamy w liscie kapusty i smazymy na masle, nastepnie dodajemy rosól lub wino i dusimy ok. 15-20 min.
Golabki wyjmujemy z garnka, a do sosu z duszenia dodajemy smietane i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy chrzanem, sokiem z limonki i sola.
Wszystkie skladniki wkladamy do miski, dodajemy jajko i wyrabiamy mase rybna. Doprawiamy sola i pieprzem.
Nadzienie zawijamy w liscie kapusty i smazymy na masle, nastepnie dodajemy rosól lub wino i dusimy ok. 15-20 min.
Golabki wyjmujemy z garnka, a do sosu z duszenia dodajemy smietane i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy chrzanem, sokiem z limonki i sola.
Podawac z ziemniakami, choc z sosem chrzanowym golabki smakuja nawet bez innych dodatków.
Znalazłam! To TO są te gołąbki z czerwonej kapustki z rybą! Niestety, moja czerwona kapusta pozostała w fazie drugiego liścia (teraz to już w fazie obżartego przez ślimaki głąba), ale przepis jest bardzo smakowity :-) Miło chociaż popatrzyć...
OdpowiedzUsuńMieszkam w Hamburgu, a ryby i owoce morza sa tu bardziej popularne niz mieso, wiec sa bardzo czesto czescia skladowa moich posilków.
Usuń