Tradycyjne hamburskie danie, które samo w sobie jest bardzo smaczne. Trochę go zmodyfikowałam, zapiekając z sosem gorgonzola. Ważne jest, aby gruszki były twarde, istnieją specjalne gruszki do gotowania, ale każda twarda, jeszcze niedojrzała gruszka też się nadaje.
Składniki na 4 porcje:
- 750 gramów zielonej fasolki
- 250 g chudego boczku
- 4 gruszki
- 250 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietany
- 2 ziemniaki na osobę
- 1 duża cebula
- 1 kawałek masła
- sól i pieprz
W miedzyczasie kruszymy ser i mieszamy ze smietana.
Fasolke doprawiamy, wkladamy do natluszczonej foremki i zalewamy sosem. Zapiekamy 10-15 min. w temp. 200° C.
Podajemy tradycyjnie z ziemniakami.
Fasolke doprawiamy, wkladamy do natluszczonej foremki i zalewamy sosem. Zapiekamy 10-15 min. w temp. 200° C.
Podajemy tradycyjnie z ziemniakami.
Tak sobie buszuję na Twoim blogu i co rusz natrafiam na niespodzianki! W życiu bym nie połączyła gruszek ze szparagówką i jeszcze z ziemniakami :-D
OdpowiedzUsuńW Niemczech to jest tak popularne, jak schabowy w Polsce. Sa specjalne gruszki do tego dania, twarde i niezbyt slodkie. Ten sos to mój wymysl, normalnie dusi sie fasolke z boczkiem i gruszkami.
Usuń