21 maja 2014

Gruszki i fasolka w sosie gorgonzola

Tradycyjne hamburskie danie, które samo w sobie jest bardzo smaczne. Trochę go zmodyfikowałam, zapiekając z sosem gorgonzola. Ważne jest, aby gruszki były twarde, istnieją specjalne gruszki do gotowania, ale każda twarda, jeszcze niedojrzała gruszka też się nadaje.


Składniki na 4 porcje:
  • 750 gramów zielonej fasolki
  • 250 g chudego boczku
  • 4 gruszki
  • 250 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietany
  • 2 ziemniaki na osobę
  • 1 duża cebula
  • 1 kawałek masła
  • sól i pieprz

Fasolke gotujemy ok. 15 min, gruszke obieramy i dzielimy na czastki.  Boczek i cebule kroimy w kostke, smazymy na masle, dodajemy ugotowana fasolke i na koniec gruszki. Smazymy jeszcze ok. 5 min.

W miedzyczasie kruszymy ser i mieszamy ze smietana. 
Fasolke doprawiamy, wkladamy do natluszczonej foremki i zalewamy sosem. Zapiekamy 10-15 min. w temp. 200° C.


Podajemy tradycyjnie z ziemniakami.

2 komentarze:

  1. Tak sobie buszuję na Twoim blogu i co rusz natrafiam na niespodzianki! W życiu bym nie połączyła gruszek ze szparagówką i jeszcze z ziemniakami :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Niemczech to jest tak popularne, jak schabowy w Polsce. Sa specjalne gruszki do tego dania, twarde i niezbyt slodkie. Ten sos to mój wymysl, normalnie dusi sie fasolke z boczkiem i gruszkami.

      Usuń