Chrupiąca, smaczna i delikatna sałatka ze szpinakiem, orzechami i morelami w pomarańczowo-musztardowym sosie winegret, która smakuje zarówno jako przystawka, szybka kolacja jak i do obiadu z chrupiącą bagietką.
Składniki na 2 porcje:
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 marchewki
- ½ cytryny
- 1 mała cebula
- 10 suszonych moreli
- 20 g orzeszków piniowych
- 12 orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
Pomarańczowy winegret:
Rodzynki namoczyc w letniej wodzie ok. 30 minut.
Szpinak umyc i wysuszyc. Marchewke obrac i pokroic w male paski, nastepnie skropic je cytryna.
Biala czesc cebulki i morele pokroic w paski, orzechy wloskie przepolowic. Orzechy, rodzynki, morele i orzeszki piniowe prazyc w 1 lyzce oliwy na srednim ogniu.
Szpinak, cebule i marchewke wymieszac, posypac uprazonymi orzechami, rodzynkami i morelami.
Szpinak umyc i wysuszyc. Marchewke obrac i pokroic w male paski, nastepnie skropic je cytryna.
Biala czesc cebulki i morele pokroic w paski, orzechy wloskie przepolowic. Orzechy, rodzynki, morele i orzeszki piniowe prazyc w 1 lyzce oliwy na srednim ogniu.
Szpinak, cebule i marchewke wymieszac, posypac uprazonymi orzechami, rodzynkami i morelami.
Przygotowac sos vinaigrette.
Wymieszac dzem, musztarde, ocet i reszte oliwy, doprawic sola i pieprzem.
Podawac z sosem winegret i np. chrupiaca bagietka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz