8 maja 2014

Sałatka ze szpinakiem i morelami

Chrupiąca, smaczna i delikatna sałatka ze szpinakiem, orzechami i morelami w pomarańczowo-musztardowym sosie winegret, która smakuje zarówno jako przystawka, szybka kolacja jak i do obiadu z chrupiącą bagietką.


Składniki na 2 porcje:
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 marchewki
  • ½ cytryny
  • 1 mała cebula
  • 10 suszonych moreli
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 12 orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
Pomarańczowy winegret:
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka musztardy pomarańczowej
  • 2 łyżki octu sherry
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i czerwony pieprz 

Rodzynki namoczyc w letniej wodzie ok. 30 minut.
Szpinak umyc i wysuszyc. Marchewke obrac i pokroic w male paski, nastepnie skropic je cytryna.
Biala czesc cebulki i morele pokroic w paski, orzechy wloskie przepolowic. Orzechy, rodzynki, morele i orzeszki piniowe prazyc w 1 lyzce oliwy na srednim ogniu.
Szpinak, cebule i marchewke wymieszac, posypac uprazonymi orzechami, rodzynkami i morelami.
Przygotowac sos vinaigrette.
Wymieszac dzem, musztarde, ocet i reszte oliwy, doprawic sola i pieprzem.

Podawac z sosem winegret i np. chrupiaca bagietka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz