17 maja 2014

Śródziemnomorski chleb z cukinią

Świetny dodatek nie tylko do dań śródziemnomorskich. Smakuje również z masłem albo sam, najlepiej jeszcze na ciepło.


Składniki na 1 chleb:
  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1-2 młode cukinie (około 200 g)
  • tymianek
  • gładka pietruszka
  • bazylia, majeranek, oregano
Drozdze kruszymy, mieszamy z miodem i ok. 180 ml chlodnej wody. Dodajemy do przecedzonej maki wraz z oliwa i sola. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na ok. godzine.
Cukinie ucieramy na drobnej tarce a nastepnie mocno wyciskamy w scierce. 
Przyprawy drobno siekamy i dodajemy z cukinia do ciasta. 
Wszystko dokladnie mieszamy i odstawiamy ponownie w  cieple  miejsce.

Blache wykladamy papierem do pieczenia i formujemy na nim placek o grubosci ok. 1 cm.
Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 230° C
Po upieczeniu mozna chleb posmarowac oliwa z oliwek zmieszana z ziolami i sola morska.

Chleb smakuje najlepiej jeszcze cieply.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz