Świetny dodatek nie tylko do dań śródziemnomorskich. Smakuje również z masłem albo sam, najlepiej jeszcze na ciepło.
Składniki na 1 chleb:
- 300 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1-2 młode cukinie (około 200 g)
- tymianek
- gładka pietruszka
- bazylia, majeranek, oregano
Drozdze kruszymy, mieszamy z miodem i ok. 180 ml chlodnej wody. Dodajemy do przecedzonej maki wraz z oliwa i sola. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na ok. godzine.
Cukinie ucieramy na drobnej tarce a nastepnie mocno wyciskamy w scierce.
Przyprawy drobno siekamy i dodajemy z cukinia do ciasta.
Wszystko dokladnie mieszamy i odstawiamy ponownie w cieple miejsce.
Chleb smakuje najlepiej jeszcze cieply.
Przyprawy drobno siekamy i dodajemy z cukinia do ciasta.
Wszystko dokladnie mieszamy i odstawiamy ponownie w cieple miejsce.
Blache wykladamy papierem do pieczenia i formujemy na nim placek o grubosci ok. 1 cm.
Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 230° C
Po upieczeniu mozna chleb posmarowac oliwa z oliwek zmieszana z ziolami i sola morska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz