14 maja 2014

Zupa z liści rzodkiewek

Rzodkiewki najczęściej dodajemy do sałatek czy twarogu, ale mało kto wie, że ich liście możemy wykorzystać również do sałatek, pesto, sosów i zup. Kremowa zupa rzodkiewkowa z rzodkiewek i ich liści to proste, szybkie i bardzo smaczne danie.


Składniki na 4 porcje:
  • 2 pęczki rzodkiewek ze świeżymi liśćmi
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 750 ml  bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz

Rzodkiewki myjemy, suszymy i kroimy liscie niezbyt drobno, a rzodkiewki w cienkie plasterki. 
Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy i smazymy 2-3 minuty na malym ogniu.
Dodajemy liscie i rzodkiewki (kilka kawalków zostawiamy do dekoracji ) i dusimy 1-2 minuty a nastepnie dolewamy rosól i gotujemy dalsze 3-4 minuty.

Na koniec wszystko miksujemy i dodajemy smietane, doprawiamy sola i pieprzem.

Zupe podajemy ozdobiona kawalkami rzodkiewki i zielenina.

6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz