Rzodkiewki najczęściej dodajemy do sałatek czy twarogu, ale mało kto wie, że ich liście możemy wykorzystać również do sałatek, pesto, sosów i zup. Kremowa zupa rzodkiewkowa z rzodkiewek i ich liści to proste, szybkie i bardzo smaczne danie.
Składniki na 4 porcje:
- 2 pęczki rzodkiewek ze świeżymi liśćmi
- 1 ząbek czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 750 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany
- sól i świeżo zmielony biały pieprz
Rzodkiewki myjemy, suszymy i kroimy liscie niezbyt drobno, a rzodkiewki w cienkie plasterki.
Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy i smazymy 2-3 minuty na malym ogniu.
Dodajemy liscie i rzodkiewki (kilka kawalków zostawiamy do dekoracji ) i dusimy 1-2 minuty a nastepnie dolewamy rosól i gotujemy dalsze 3-4 minuty.
Na koniec wszystko miksujemy i dodajemy smietane, doprawiamy sola i pieprzem.
Zupe podajemy ozdobiona kawalkami rzodkiewki i zielenina.
Zupe podajemy ozdobiona kawalkami rzodkiewki i zielenina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz