18 maja 2014

Sałatka na wszystkie sezony

Składniki tej sałatki są właściwie typowe dla zimowej sałatki - burak, pomarańcza, koper włoski ... ale smakuje ona też latem, wiosną i jesienią. Oprócz sosu vinaigrette dodaję do niej domową galaretkę mandarynkową, ale dżem pomarańczowy również doskonale spełnia swoje zadanie.


Składniki na 4 porcje:
  • 1 gotowany burak
  • 1 pomarańcza
  • 1 bulwa fenkułu z zielonym koprem 
  • 2 łyżki galaretki mandarynkowej
  • 1-2 łyżki musztardy (np. a l'Ancienne)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu sherry
  • sól (np. Flor de Sal z Ibizy))
  • świeżo mielony czerwony pieprz

Buraka obieramy i kroimy w male kostki, pomarancze obieramy i filetujemy, przy czym zbieramy sok.
Fenkul kroimy na pól a nastepnie w cienkie plastry, natomist  zielony koper siekamy.

Z musztardy, soku z pomaranczy, oliwy, octu i pieprzu robimy winegret.

Wszystkie  skladniki ukladamy na  talerzu, mieszamy, na wierzch kladziemy zielenine fenkulu i pokrojone w  kostke kawalki galaretki, polewamy  pomaranczowym winegret, doprawiamy sola i pieprzem.

Salatka smakuje jako przekaska, dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Z dodatkami lub bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz