Składniki tej sałatki są właściwie typowe dla zimowej sałatki - burak, pomarańcza, koper włoski ... ale smakuje ona też latem, wiosną i jesienią. Oprócz sosu vinaigrette dodaję do niej domową galaretkę mandarynkową, ale dżem pomarańczowy również doskonale spełnia swoje zadanie.
Składniki na 4 porcje:
- 1 gotowany burak
- 1 pomarańcza
- 1 bulwa fenkułu z zielonym koprem
- 2 łyżki galaretki mandarynkowej
- 1-2 łyżki musztardy (np. a l'Ancienne)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu sherry
- sól (np. Flor de Sal z Ibizy))
- świeżo mielony czerwony pieprz
Fenkul kroimy na pól a nastepnie w cienkie plastry, natomist zielony koper siekamy.
Z musztardy, soku z pomaranczy, oliwy, octu i pieprzu robimy winegret.
Wszystkie skladniki ukladamy na talerzu, mieszamy, na wierzch kladziemy zielenine fenkulu i pokrojone w kostke kawalki galaretki, polewamy pomaranczowym winegret, doprawiamy sola i pieprzem.
Salatka smakuje jako przekaska, dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Z dodatkami lub bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz