Sałatka z makaronem, figami, mozzarellą i szynką serrano w miodowym sosie winegret. Doskonała jako przystawka, kolacja lub nawet danie główne.
Składniki dla 2 osób:
- 350 g makaronu
- 6 dojrzałych,świeżych fig
- 8 plastrów szynki góskiej (np. serrano)
- 1 kulka mozzarelli
- sól
Miodowy vinaigrette:
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka miodu
- ocet sherry (lub winny)
- oliwa z oliwek
Najpierw przygotowujemy miodowy vinaigrette.
Obrac szalotke i pokroic, dodac pieprz, miód oraz ocet i oliwe w proporcjach 1:3 (1 czesc octu i 3 czesci oliwy)
Wszystko zmiksowac blenderem.
Wszystko zmiksowac blenderem.
Makaron zagotowac "al dente".
W tym czasie usmazyc bez tluszczu 4 plastry szynki pokrojone na male kawalki. Pozostale 4 plastry szynki pokroic wzdluz na 3-4 paski i zrolowac.
Obciac konce fig i pokroic je na cwiartki, mozzarelle pokroic w plastry.
Obciac konce fig i pokroic je na cwiartki, mozzarelle pokroic w plastry.
Makaron zmieszac z szynka, plastrami mozzarelli, figami i skropic spora iloscia dressingu.
Salatke mozna podawac równiez z parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz