6 maja 2014

Makaron z szynką i świeżymi figami

Sałatka z makaronem, figami, mozzarellą i szynką serrano w miodowym sosie winegret. Doskonała  jako przystawka, kolacja lub nawet danie główne.


Składniki dla 2 osób:
  • 350 g makaronu 
  • 6 dojrzałych,świeżych fig
  • 8 plastrów szynki góskiej (np. serrano)
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
Miodowy vinaigrette:
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka  miodu
  • ocet sherry (lub winny)
  • oliwa z oliwek

Najpierw przygotowujemy miodowy vinaigrette. 
Obrac szalotke i pokroic, dodac pieprz, miód oraz ocet i oliwe w proporcjach 1:3 (1 czesc octu i 3 czesci oliwy) 
Wszystko zmiksowac blenderem.

Makaron zagotowac "al dente".
W tym czasie usmazyc bez tluszczu  4 plastry szynki pokrojone na male kawalki. Pozostale 4 plastry szynki pokroic wzdluz na 3-4 paski i zrolowac. 
Obciac konce fig i pokroic je na cwiartki, mozzarelle pokroic w plastry.
Makaron zmieszac z szynka, plastrami mozzarelli, figami i skropic spora iloscia dressingu. 

Salatke mozna podawac równiez z parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz